Monday, October 10, 2011

:: jom belajar bahasa maori ::


....بسم الله الرحمن الرحيم
-السلام عليكم-

•.¸¸.•´¯`•.♥.•´¯`•.¸¸.•


dah nak habis sem 2! yeay!

*ehem.. behave wawa..
okie!

~~~

bahasa maori korang tahu tak spesis bahasa apa?
tak? ouh.. ok..ok.. jom berkenalan dengan maori ok?

maori ni boleh dikira macam entik orang asli new zealand la..

so, they have their own language that they speak besides english..

jom belajar some of the maori phrases nak?

we start with greetings dulu.

(^_^)

~~~

kia ora : hi @ good day (tidak formal)
haere mai : welcome @ come (comel kan? huhu)
morena : good morning (aha..comel-comel!)
e noho ra : goodbye (ucapan orang yang nak pergi)
e haere ra : goodbye (ucapan orang yang ditinggal)


ni budak-budak maori. and normally orang bila jumpe bersalam kan? orang maori lain sikit.. diorang rubbing each other noses. and this is called hongi. korang tak yah try la ek.. 

~~~


ok dah la tu..
sikit-sikit la ye.. 

~~~

(^_^)

selamat berbahasa maori people!

~~~

out~


17 comments:

iera athira said...

ehh..nice laa...

dpat mne bahasa nie?? ^__^

cik nurussalwa said...

iera : ni antara phrases wajib tahu bila duduk kat NZ :) in fact ini bahasa rasmi NZ. cool kan :)

En. Kronik said...

e noho ra

Ujie said...

bhasa dia mesti ada ra..re..
mcm susah je..

cik nurussalwa said...

en kronik : e haere ra :)

ujie : haha. ni baru sikit ni~

cardiacku said...

Belajar banyak di sini sahabat...salam persahabatan dari Indonesia...
Assalamu'alaikum

Mawar berduri said...

intrsting ^_^ ..
kia ora too :)

apeXogamY said...

kia ora cik nurussalwa, best blog..hehe, ok lah, e noho ra.. :P

naga said...

Jeles la kite tak dapat blajar sama,,

iera athira said...

ouh...stay at NZ eh???
besstnyaa... my cousin was there at auckland..

cik nurussalwa said...

apex : amboi2..

naga : belajar mana pun sama je :)

iera: ouh.. auk :) cool.

aimie amalina said...

waaaaa
conoknyeee
nak sgt pegi NZ
hehehee
bole belajo bhs kat sini
nnti wat lagi ye
hehehe
salam kenai!=]

Ungu Violet said...

erkk..laga2 idong plak...hihi

ghost writer said...

melalui google pun kita boleh belajar bahasa ini bukan..

IMANSHAH said...

dtg blajor bahasa mori

cik nurussalwa said...

aimi : seronok dapat tengok tempat orang. tak seronok bila homesick melanda. uhuk2

ungu : dah gaya dorng gitu tak boleh kata pa la.. huhu

g.writer : boleh sangat. sila la google k.

imanshah : sile2

blog-tips-kurus said...

salam.
morena! memang dok sane ke? :-)