Monday, October 17, 2011

:: Hujan Emas! ::


....بسم الله الرحمن الرحيم
-السلام عليكم-
•.¸¸.•´¯`•.♥.•´¯`•.¸¸.•

Hujan Emas di Negeri Orang, Hujan Batu di Negeri Sendiri, Lebih Baik di Negeri Sendiri.


biasa dah dengar kan peribahasa tu?


gerenti la biase kan?
take note ye adik-adik yang nak SPM,
mana tau kot-kot masuk peribahasa ni nanti..
huhuk~


anyway, memandangkan saya study kat 'negeri orang', saya nak komplen sikit la pasal peribahasa ni..


1. tak pernahnye hujan EMAS kat sini..
--> saya tunggu la jugak kan.. kot-kot nak hujan emas, boleh la bawak balik sekarung dua buat belanje kawen ke kan.. tapi.. takde pun.. =.="
keciwa i..


2. kat sini asyik hujan BATU je.. 
--> ape kes? ke peribahasa ni sebenarnya milik orang MAORI? (klik kalau nak siapakah orang Maori ni)


jadi,
adakah kita patut ubah peribahasa ni?
atau banish je terus?


korang decide la ye..
sebenarnya dari dulu kompius maksud peribahasa ni..
kan bagus kalau hujan emas.. dari di hujani batu..
erk~


~~~


sorry merapu sikit.. saje nak buat mukadimah before share gambar hujan batu @ ais kat new zealand ni..
(mukadimah sikit punye panjang aih~)


layan~


kat depan rumah kami di 2A Gladstone Terrace


ni pulak depan rumah jiran kami.. laman die lawa sikit la sebab ade pokok bunga besaq ni.. huhuk~


yang ni pulak dekat kelburn park.. habis putih-putih padang ni.. ih-ih~


~~~


p/s: apa kata kita tukar peribahasa tu jadi macam ni, 
'hujan batu di negeri orang, hujan air di negeri sendiri, lebih baik di negeri sendiri sekurang-kurangnya kena air basah je, kena batu sakit wooo'


ok?


huhuk
itu saje.
daaaaaaaaaa~



8 comments:

Cik tikah said...

bestnya jadi pelajar asing. haha..

Shorim Kasih said...

hujan emas? mgkin sdkr analogi mnggmbarkn betapa hebatnya keadaan yg kita hrpkn sdgkn hakiktnya adalh hebat lg keadaan kita duduk skrg...ceh..haha...

best study ngeri org, blh jln2...

khairul said...

hujan tpt kita lagi bes..leh main hujan

cemomoi said...

rasanya yang lebih tepat,

hujan batu di negeri orang, di negeri sendiri minum air batu

aiman fanboy k-pop said...

sedap main salji..huuhuuhuu...hujan salji..^^
akak nih belajar kat mana ye?

MakNgah said...

At least rasa la kan..barulah kiter akan hargai negara kita.

Titisan Hujan said...

titisan hujan air mmg konpem basah!

ainil fatieha said...

hehe..nice entry wa...=)