Tuesday, June 14, 2011

:: NZ episodes (Ep.12) : ONLINE SHOPPING ::

....بسم الله الرحمن الرحيم 
-السلام عليكم-

cerita pasal New Zealand lagi ye...

kita biasa dengar pasal online shopping kan?

korang biasa buat?

dulu sepanjang saya kat Malaysia, pernah sekali je saya try buat online shopping ni.. tapi macam leceh sikit.. sebab yang saya beli tu tak ada online banking.. so, kenalah pergi beratur kat BSN untuk buat payment.. (pengalaman..)

berbalik kepada cerita asal.. aktiviti online shopping saya dekat NZ ni bertambah dengan adanya 1 laman web untuk online shopping yang jual macam-macam benda dari baju, kasut, barangan elektronik, barang rumah, and kalau nak cari rumah sewa and kerja kosong pun boleh.. best kan?

kalau ada web site macam ni kat Malaysia mesti best 
*teringin nak jadi trader di negara sendiri*

so,
ni la saya perkenalkan dengan pakcik TRADE ME.


comel kan die?
erk..~






antara barang yang saya beli online dengan menggunakan TRADE ME..
handphone and skirt


handphone tu saya beli sebab nak letak sim CELCOM..
see.. walaupun saya duduk kat NZ, saya still setia dengan CELCOM.. =P






anyway,
saya asyik guna TRADE ME je.. tapi ada macam-macam lagi web site lain contohnya SELLA, GRAB ONE, TREAT ME, DEALADAY and macam-macam lagi lah.. kire macam milk-a-deal nuff jugak la yang lain-lain ni.. 


   


baru je beli kupon untuk two cup of coffees, beli $3 untuk $9 worth of coffees, so.. its a deal. (haruslah, peminat coffee kan..)




nasihat saya kepada penguna online shopping ni.. hati-hatilah.. takut jadi addiction.. payah aih~ 
tapi, kalau ada deal best, why not give it a try. :)


p/s : kalau saya bukak online shop, agak-agak korang nak beli tak? *wondering*


out~



9 comments:

Hanif Idrus Blog said...

mesti beli punya!!!
Hanif bin Idrus Blog

al_hakim said...

kalau ade duit sy beli la.hukhuk..nak kedai sekali...

Miecyber said...

I love online shopping too...

Katak boleh rawat Kanser

tia @ Ini Kisah Tia said...

uish , Tia tak berani aih ..

KertasWarnaMerah said...

huhu..slalu cari barng kat mudah.my jah..kadang3 lelong. huhu ..beli jgn x beli..

”cepat datang ke blog saya pulak!!!”

Hans said...

tak pernah lagi beli secara online
tak reti n takut
hehehehe

Kisah Sekuntum Bunga Hitam

Mawar Berduri said...

kat malaysia ada mudah.com.. hehe..

dill said...

ilmu baru ni :)

dill.

ARC™ said...

actually malaysia tiru diorang hehehe. serius

btw, be careful dengan phone nz. most phones xcompatible dgn network malaysia. Haritu aku bawak LG Chocolate (skang dia tgh tido bawah katil dalam kotak) bila bawak balik malaysia langsung takleh guna. xdetect sim

kat nz aku cucuk sim malaysia boleh tapi celcom bila bawak sini dia tukar jadik vodafone so nz xde prob. bawak balek malaysia terus prob