Wednesday, June 8, 2011

:: JoM JaDi oRaNG aSiNG! ::

....بسم الله الرحمن الرحيم 
-السلام عليكم-

senyum and baca.. macam biasa la ye.


semalam gila.. hari ni asing..macam-macam la cik nurussalwa ni kan?

semua setuju untuk tak jadi orang gila kan?
(klik link kat atas untuk lebih faham bab gila menggila ni)

tapi.. hari ni.. saya nak ajak semua orang jadi 'asing' @ 'pelik' @ 'janggal' @ 'dagang'..

kenapakah?
adakah saya tak berapa nak sehat?

owh.. tidak.. saya sihat walafiat..


yang ini lebih jelas kalau tak nampak apa yang ditulis dalam pic kat atas ni :
Daripada Abu Hurairah r.a.: Bersabda Rasulullah SAW :

"Islam mula tersebar dalam keadaan dagang (asing). Dan ia akan kembali asing pula. Maka beruntunglah orang orang yang asing".

H.R. Muslim

korang paham ke?

tak ea?

maksudnya macam ni.. 
mula-mula dulu ajaran Islam datang ke Mekah dalam keadaan asing.. bayangkan semua orang berada dalam jahiliah. hanya Nabi SAW dan beberapa orang sahabat lain sahaja yang beriman dengan Allah SWT..

kalau semua orang jalan guna TANGAN, tiba-tiba datang seorang manusia yang jalan guna KAKI.. asing and pelik tak orang yang jalan guna KAKI tu?
asing lah jugak dalam konteks ayat kat atas ni.. tapi.. siapa yang betul sebenarnya?
mestilah yang berjalan guna KAKI tu.. kan?

konsep dia macam tulah..

cuba bayangkan.. seorang remaja yang tak suka tengok bola, tak suka main game, tak pergi tengok wayang, seorang yang tak suka melawa, seorang yang tak suka lepak-lepak buang masa, seorang yang tak kenal siti nurhaliza, dan konfius apabila disebutkan NORA ELENA kepadanya.. pelik ke dia tu?

sekarang ni, orang pakai tudung labuh dikata ekstrem.. orang buat baik dikata menunjuk.. kalau tak suka tengok bola tapi suka pergi ceramah dikata pelik.. kalau tak pernah tengok wayang dikatakan ASING..

memang orang yang macam tu nampak asing..
tapi..

i will say, dia adalah ORANG ASING YANG BERUNTUNG!

so, jom jadi ORANG ASING!
bukan MAKHLUK asing yang naik UFO tu ea..

jom! jom!

sama-sama memperbaiki diri..and menghiasi peribadi.

biar PELIK pada pandangan manusia SEBAB yang penting adalah siapa kita pada pandangan ALLAH.

out~


14 comments:

ARC™ said...

tapi orang asing yang memakai tudung2 asing adalah sememangnya makhluk asing kerana bukan saje fitrah tudung itu yang asing tapi jugak design nya yang memang makhluk asing dan berasingan dengan syariat Islam sebenar

tapi bila mereka ni dikata orang asing, dia takmau diri dia diasingkan lalu dia carik geng makhluk asing dia dan menjadikan benda tu tak asing

p/s: ikan masin sedap...

al_hakim said...

org asing ye..betul la tu..mane awk tau nora elna ni hah!

cik nurussalwa said...

mr. ARC13 : like ur statement / comment.. anda memang sarkastik.

en. al hakim : owh.. secara teorinya saya tau sebab semua org dok sebut.. secara praktikalnya.. saya tatau apekah nora elena tersebut. sekian~

Muhammad Iqbal said...

:)

Sudikah Kita Menjadi Ghuraba'

Peja - Pendapatan Dengan Blog said...

Saya nak jadi org asing ni gak..

Artikel terbaru:
Nasihat Kepada Anak Berkenaan Ibu Bapa

fiQ'Ra Pancake said...

sgt stuju awk.. org yg asing tu mmg beruntung.. tapi tak ramai yg bole jadi org asing ... rite? dunia~

cemomoi said...

yea orang asing dalam hadis tu memang beruntung. sesekali kena ingat yang kita ni pendatang asing di muka bumi ni...

: husna : said...

nice entry..
like ayat terakhir tu:)

Aida Omar said...

orang asing yg beruntung

zacky786 said...

betol lah .... sy sokong sgt2.. sekarang ni.. org yg buat baik di pandang 'pelik' .. sebab tak ramai orang yg mcm tu kan..

iKhRam said...

yup.. jadilah orang asing yang ikhlas hatinya..

jadi orang yangbaik boleh.. tp hindari sifat riak.. kerana riak itu boleh mendatangkan hasad.. dan hasad itu boleh mengancam dan membakar segala kebaikan..

kalau mahu berbuat baik, buatlah kerana Allah taala..

Iera Lollies said...

entry ni bagus sangat :)

Green Apple said...

menarik...

Mr AnOnymOUs said...

salam..stuju dgn entry nie..
dan tambah sikit, amalkan lah agama nie dr segenap sudut..:)
Allah pun dh berfirman dlm surah al Baqarah ttg nie...
nice entry cik nurulsalwa_^)

promote : http://tinta-sinarislam.blogspot.com/2011/06/jom-tutup-aurat.html