Tuesday, June 21, 2011

:: EVERYONE HAS A TALENT (LUCA, 2011) ::

....بسم الله الرحمن الرحيم 
-السلام عليكم-

Teaching Experience (TE) sangat best walaupun rasa pening-pening and penat la jugak.. huhuk..

ehem!

everyday we learn something from observing things that happened around us. and today, I learned something from a very adorable young child named Luca.. 

when the children were doing their handwriting task, I went to Luca's table to observe what he and his friends were doing. 

out of the blue he said :
"everyone has a talent"

very adorable.. rasa nak cubit-cubit je.. *opsss*

so, betulkan apa yang Luca cakap? kita semua ada kelebihan masing-masing.. persoalannya.. apakah kelebihan kita, dan kemana arahnya kita menyalurkan @ menggunakan bakat yang kita ada tu??

a good one to ponder isn't it?

Rasulullah SAW bersabda :
“Perumpamaan orang beriman itu bagaikan lebah. Ia makan yang bersih, mengeluarkan sesuatu yang bersih (madu), hinggap di tempat yang bersih dan tidak merusak atau mematahkan (yang dihinggapinya).” (Ahmad, Al-Hakim, dan Al-Bazzar)

korang faham tak?
seorang mukmin yang baik itu sama macam lebah.. semuanya baik.. and terjaga.. dan kelebihan atau bakat lebah adalah mengeluarkan madu.. madu yang dia keluarkan tu pulak memberi manfaat kepada orang lain.. betul tak?

kita nak la jadi macam lebah tu.. kecik je.. tapi.. manfaat dari kelebihan yang dia ada tu sangatlah bernilai pada mahluk Allah yang lain.. semua orang pun tau madu tu baik.. iye idak?


so, jom cari potensi and bakat diri.. not to forget to use them in the right path!

p/s : kalau terer berblogging tu, blogging la untuk menyampaikan peringatan dan teguran, nasihat dan juga berkongsi ilmu.. baru bermanfaat.. kan?

out~


9 comments:

zety madu said...

semua orang ada talent..
tp kita sendiri yang perlu cari talent yang ada dlm diri kita..

waRDah a.k.a QiQi said...

ye.. kak wardah kecik... cik salwa nk ukur tinggi?? :D

erm... bakat eh.. alhamdulillah, mcm2 bakat ade.. ^__^

mudah2an terarah ke jln yg bnar.. amiin.. ^__^

utk teacher salwa, bakat mendidik tu ade..... jd, slamat mendidik! ^___^

al_hakim said...

'seorang mukmin yang baik itu sama macam lebih'..lebah ke lebih ni..

p/s:panjang komen kak wardah..hehe

Cikli said...

talented blogger you are.

mata lebam said...

best nya jadi cikgu.ajar dak2 oversea lagi:)
follow awak:)
kalau sudi singgah blog sambil kelik2 ads:)

The Black Jubah said...

Kelebihan yang ada pada seseorang itu adalah Rahmat dari Allah...jika digunakan untuk derhaka pada Allah di dunia lagi dah dapat bahana nya.

cemomoi said...

tul tu, jadikan blog sebagai wadah berkongsi maklumat dan nasihat untuk jadi muslim yang baik

Anonymous said...

Aku tension tgk muka Luca o.O

yutha~~

Lily said...

potensi dalam diri kita ni Allah dah create cantik sangat sebabnya ada org yang talent jadi doktor, engineer, architecht, akauntan, dan sebagainya.
So, apa pun talent yang kita ada, kita kena bersyukur. =)