Saturday, June 11, 2011

:: NZ ePisOdEs (eP.11 : CaSHLesS sOciETy ) ::

....بسم الله الرحمن الرحيم 
-السلام عليكم-

hye korang.. sehat? iman ok? hati?
Alhamdulillah.. hope semua baik-baik ye..

rasanya dah lama tak buat entri pasal NZ episodes..

harini saya nak sambung cerita la ye..

sebelum tu.. tengok gambo dulu ye..



see.. nampak dah? 

selama saya duk Malaysia, memang tak terfikir nak ada kad kredit or kad debit.. kat sini.. hah.. ambik.. macam-macam kad ada..

yang hijau paling atas : student card (macam kad matrik tu).. tapi.. kad tu pun ade kredit.. guna untuk urusan fotostat and printing kat library.. cash tak diterima.. mesin-mesin tu semua tak reti kira duet..

yang biru pekat : itu kad debit.. kalu pergi shopping ke ape ke, pakai kad ni la.. yang penting duit kena ada la dalam akuan, kalau tak.. tak guna jugak.. selain tu, dia jugak adalah kad ATM.. kalau nak keluarkan cash untuk pergi pasar tu, pakai la kad ni.. faham ke? faham kot kan? 
(hampir setiap kali urusan jual beli saya guna)

yang biru lembut : itu kad kredit.. MasterCard tu.. saya guna untuk urusan online.. 
(jarang guna)

yang merah gambo ikan : itu kad snapper, untuk naik bas.. see.. naik bas pun pakai kad.. aigo~
(mine dah hilang, plus, saya jarang naik bus.. biasa jalan kaki je..)

sebab itulah namanya cashless society.. majoriti perbelanjaan dibuat guna 'duit plastik' je..

oklah.. itu je kot..

len kali kita share lagi nooo..

out~

6 comments:

al_hakim said...

wah.lesen mane?hehe =P

misz athiqah said...

kita rasa syok bila pakai kad dalam kbyakan urusan..rasa cam "wah!!!..style giler"..=p.. hehe...tapi sayangnyer kita just leh guna kad Lrt n monorail je...hehe...

salam..jenguk jengah anda di sni..=)

ana raisya said...

ayoyo tebal kad la dlm dompet..kalau kad hilng hbis la..

caliph shuriken said...

sama ar, sjak keje ni terjoin cashless society, hikk...

latest en3: doodle pun x sekiut ni

Jasman said...

cik nurussalwa mesti seronokkn belajar kat sana? nanti dah abis cepat2 balik dn berbaktilah kpd negara...kalau nak kawen tgu abis balajar dulu.hahaha

Green Apple said...

macam2 ada.... hehe