Friday, June 17, 2011

:: Jaga Tepi Kain Orang? DO WE REALLY CARE? ::


....بسم الله الرحمن الرحيم 
-السلام عليكم-

berapa helai baju raya tahun ni korang tempah? 
erk~


ok, abaikan.. takda kena mengena dengan topik..


hari ni kita tak bercerita tentang JAGA TEPI KAIN orang..


~~~~~


contoh situasi --->


kak Limah : Temah, aku nampak anak kau tu si Peah macam lepas laku je.. tegur-tegur la sama ye..


mak Temah : anak aku, biar aku je jaga.. kau jangan nak jaga tepi kain aku boleh..?

busy body betul Kak Limah ni kan? buat hal sendiri-sendiri cukup..


(macam fail je contoh ni.. tapi korang faham la kan?)







jom kita baca and renung hadis berikut :


“Siapa saja yang bangun pagi harinya, dan ia hanya memperhatikan masalah dunianya, maka orang tersebut tidak berarti apa-apa di sisi Allah SWT. Dan barang siapa yang tidak memperhatikan urusan kaum muslim, maka dia tidak termasuk golongan 
mereka” (HR. Thabrani dari Abu Dzar al-Ghifari)


mak cik pak cik sekalian, maknanya dekat sini.. kita tak boleh nak buat tak tahu.. atau buat hal sendiri je.. kita perlu ambil kisah.. ambil berat tentang gejala or isu yang berlaku kepada saudara seisalam disekeliling kita.. TAPI! jangan ambil tahu and tak buat pape..and JANGAN pulak ada yang bukak meja buat 'ketupat'.. faham kan?





kalau dah Peah tu salah memang wajarlah Kak Limah tegur.. iye dak? lain la kalau Kak Limah p tulis kat blog mengutuk si Peah tu.. ataupun Kak Limah jadi pemberita bebas tak berbayar tolong heboh satu kampung..
faham kan?


AMBIL BERAT bukan MENGUMPAT.. 


orang kata kubur masing-masing, apedehal kan? iye la apedehal.. nanti kat AKHIRAT semua orang kita nak salahkan bila nak bela diri..


at least those who care had tried to remind.. contohnya Kak Limah yang tried to remind Mak Temah tentang anaknya Peah.. maka insyaAllah terlepas la Kak Limah dari tanggungjawab dipersalahkan kelak..


so, do we care?


NOTE :
yang ni berat sikit.. do care about our brothers and sisters in Palestine, Lubnan, Kosovo, Chechnya, Bosnia and dimana-mana sahaja di seluruh dunia.. one day, they will ask "where you muslims when we cried for helps? what are you all muslims did when we are suffering in tears?"
nanti apa kita nak jawab?
"kami busy dengan Maharaja Lawak, kami asyik dengan aktiviti melepak, kami bersenag-senang main video game tembak menembak.."

uih~ malu sangat aih~


nak buat banyak i.e. pergi berperang mungkin kita jauh and tak mampu..





at least, do send them some prayers.. and do try to be a good muslim so that islam will again become the Ustaziyatul Alam (or EMPAYAR islam).. 
Rasulullah dulu bermula sendiri.. individu itu sendiri yang penting.. perbetul diri.. dan insyaAllah yang lain-lain akan terjaga.. JOM perbaiki diri!


fikir-fikirkanlah ye..


(^_^)





7 comments:

iEk@ said...

hmmm...sarcasm..

Cikli said...

nasihat terbaik...

al_hakim said...

masyeh ingatkan sy...=)

Syukri Kamaruddin said...

kekadang pepatah melayu ni x boleh diikutkan jugak kn... miss salwa, try bg pepatah new zealnd.. ada x?? (^_^)


adab menegur.. jgn malukan pelakunya.. cukup sekadar menegur pbuatannya saja.. emm bley buat entry ni .. :)

chii said...

kadang2 bila sibuk sgt dok jaga tepi kain org..sampai kain sendiri tercarik pun x sedar..hurm

cemomoi said...

masa ka u pnah gak tulis hal ni

kita tak abih menuntut peribahasa orang tua-tua

apa kata kalo kita dok seblah orang yang tetiba kainnya terlondeh.. bukan aja dia malu, tempiasnya kita pon kena sebab orang akan kata kita tak amik tau dan buat tak tau hal kawan tu

waRDah a.k.a QiQi said...

stakat ni, 2 helai dah tempah...

kain yg berlonggok tak tempah ade 3... hari tu beli 1 lg, so, total, 4..

haaaa.... 2 taon lps, kwn bagi hadiah kain, pon x tempah2 lgk...

^_____________________^

memang la kubur masing2.... tp... tp... kalo kite x tegur, same la cm kte nk 'gelapkan' kubur kite...
kite pon nk jga kubur kite jugak... ^_____^ ye dak? ye dak?? hehehe... :)