Saturday, May 7, 2011

:: YoUR SMiLe BRiGhTeN My DaY ::


....بسم الله الرحمن الرحيم 
-السلام عليكم-

•.¸¸.•´¯`•.♥.•´¯`•.¸¸.



"senyuman itu penawar kepahitan.."


dah lama tak suruh korang senyum before sambung baca entri kan? sooo.. sila senyum lebar-lebar sekarang ye..



kali ni kita bercerita tentang senyum.. ok?


Rasulullah SAW bersabda : 
Tersenyum ketika bertemu saudaramu adalah ibadah.” (HR Trimidzi, Ibnu Hibban, dan Baihaqi).


kecik je.. and senang je nak buat, free of charge lagi.. senyum .. 


senyum juga adalah sedekah.. kan? kalau tak mampu nak sedekahkan harta benda.. cukuplah dengan hanya senyum.. senyum tu.. menceriakan hari yang suram.. mengindahkan wajah yang muram.. memaniskan diri yang kurang gula..errk~ hehe.. 


Rasulullah SAW juga bersabda :
 Janganlah kamu meremehkan kebaikan sekecil apa pun, sekalipun itu hanya bermuka manis saat berjumpa saudaramu.” (HR Muslim).


janganlah asyik monyok je.. pening kepala orang yang tengok.. stress tau tak? hehe~ saya pun macam ni jugak.. susah nak senyum.. ramai je yang complaint stress je bila tengok muka saya.. oppss.. sorry kawan-kawan.. kadang-kadang tu memang terbawa-bawa dengan emosi.. so, termasam la muka yang memang dah kurang gula ni.. ampun..


mulai dari saat ni, saya akan cuba untuk sentiasa tersenyum.. insyaAllah.. 
moh la kite beramai-ramai tersenyum ye.. lagi-lagi yang selalu buat muka fikir masalah dunia tu.. nak stress pun, jangan la sampai meng'stress'kan orang lain.. ok sayang?

Salah seorang sahabat, Abdullah bin Harits, pernah menyatakan tentang Rasulullah SAW, kata beliau :
Tidak pernah aku melihat seseorang yang lebih banyak tersenyum daripada Rasulullah SAW.” (HR Tirmidzi).



renung-renungkan..dan.. selamat beramal~!

6 comments:

al_hakim said...

bek dear..=)

Fatma Diyana MB. said...

senyuuum. tak perlu kata apa-apa :DD

stryder said...

senyum2 laa selalu..

Syukri Kamaruddin said...

senyum,xperlu kata apa2... (^_^)

shatooman said...

senyum seindah suria..senyumanmu amatlah berharga.. lagu kat tv masa kecik2 dulu.. senyum itu penawar duka~

cemomoi said...

moh buat pahala dengan cara mudah
orang tengok pon tak gundah
ati kita pon tak le resah