Tuesday, May 10, 2011

::saya blogger muslim/muslimah,saya jaga aurat dan akhlak saya::

 ....بسم الله الرحمن الرحيم 
-السلام عليكم-

•.¸¸.•´¯`•.♥.•´¯`•.¸¸.


dah berapa hari tak boleh bukak form untuk new post.. baru ni boleh.. 
nak start dengan kempen dari PILIHAN HATI saya ni..


TENTANG AURAT : 


Allah SWT berfirman :
“Hai Nabi! Katakanlah kepada isteri-isterimu, anak-anak perempuanmu dan isteri-isteri orang mu’min semua hendaklah mereka melabuhkan jilbab-jilbab mereka atas (muka-muka) mereka. Yang demikian itu lebih memastikan mereka agar dikenali (sebagai wanita Islam) supaya mereka tidak diganggu.” (al-Ahzab: 59)



Rasulullah SAW bersabda :


"Wahai Asma', sesungguhnya seorang perempuan apabila sampai umar Haid, tidak boleh dilihat daripadanya melainkan ini dan ini, lalu baginda mengisyaratkan ke Muka dan dua tapak tangan."
(Hadith riwayat 'A-isyah r.'anha.)



TENTANG KEPERIBADIAN SEORANG MUSLIM :


Sabda Rasulullah saw yang bermaksud : 


"Di antara akhlak seorang mukmin adalah berbicara dengan baik, bila mendengarkan pembicaraan tekun, bila berjumpa orang dia menyambut dengan wajah ceria dan bila berjanji ditepati." (HR. Ad-Dailami)


"Akhlak yang baik mencairkan dosa seperti air mencairkan ais (salji) dan akhlak yang buruk merosakkan amalan seperti cuka merosakkan madu."


itu sahaja untuk kali ni..
akhir kata,
"cerminlah diri, hiasilah peribadi"


2 comments:

cemomoi said...

kena lancarkan kempen nih!

Si DauN CeRi said...

hehe.. setiap kali sy baca blog awak ni kan cik salwa.. sy rasa awak ni seorang perempuan yg cantik.. beauty comes from the inside.. kan kan? hhehe