Friday, May 6, 2011

:: ThE FoOLiSH tHiNG.. ::

....بسم الله الرحمن الرحيم 
-السلام عليكم-

•.¸¸.•´¯`•.♥.•´¯`•.¸¸.



"Too often we don't realize what we have until it's gone. Too often we're too stubborn to say, 'Sorry, I was wrong.' Too often it seems we hurt the ones closest to our hearts, and we let the most foolish things tear us apart"

kenapa macam tu? sebab.. kita terlalu mementingkan diri sendiri.

tak kiralah siapa pun yang rapat dengan kita, kaum keluarga kita, kawan-kawan kita, guru-guru kita, kekasih hati kita.. sedarilah tindak tanduk kita.. mungkin menyakiti mereka.. 

lazimilah perkataan 'maaf'.. nak bunyi cool sikit cakap la 'sorry'.. tak pun.. 'asif'.. atau gunalah apa-apa bahasa sekalipun..

ramai yang saya kenal berasa mengucapkan 'maaf' itu sesuatu yang berat.. meragut ego masing-masing.. susahlah kalau macam tu.. sebab.. just a little thing like this could tear us apart from those that we love.

nak ke macam tu?

saya tak nak.. itu memutuskan silaturrahim..

selain meminta maaf, ikhlaskanlah juga memberi maaf.. dan sambunglah silaturrahim dengan orang yang memutuskan kita.. 

Nabi saw bersabda : “Mahukah kalian aku tunjukkan akhlak yang paling mulia di dunia dan diakhirat? Memberi maaf orang yang menzalimimu, memberi orang yang menghalangimu dan menyambung silaturrahim orang yang memutuskanmu.” (HR. Baihaqi)

tak susah pun.. senang je.. ikhlaskan kerana Allah.. harapkan redha dari Allah.. insyaAllah hati kita pun tenang, bebas dari sakit hati.. 

dikesempatan ini saya nak mintak maaf kepada semua yang pernah saya sakiti..samada saya sengaja ataupun tidak sengaja.. saya mintak maaf kalau ada yang terluka.. dengan tingkah saya, kata-kata saya, dan juga penulisan saya.. asif jiddan..


renung-renungkan dan selamat beramal..

9 comments:

kAmi dAn mEreKa said...

dorang fikir maaf tu tak penting, maruah lagi penting,
tak pasal2 benda simplekecik yg boleh settle cara senang, jadi complicated, ;)

Cikli said...

kata seseorang, i've bent my neck because i am always the one who says i am sorry.

al_hakim said...

sy patut mintak maap pada awk..bnyak salah dan silap sy..=(

Miss Tira said...

Maaf-memaafkan adalah satu perbuatan yang amat mulia. Ia dapat mengelakkan persengketaan dan memadamkan api dendam dan kebencian.

cik teyn teyn said...

baru nak kenal-kenal dgn cik salwa. hehe ..

kite ni jenis susah nak minta maap .
tp bila dh kenal seseorang tu ,

baru la rasa mcm byknye slh aku selama ni..

hehe. kalo kite ada slh , tegor2 la ye.

shatooman said...

org kita susah nk mintak maaf sbb rasakan ianya x penting. lagi2 kalu org tua..pernah dgr x org tua minta maaf? sbb diorang lebih dulu makan garam..berbeza ngan mat saleh. sorry selalu tak lekang dr mulut.

*ramai yg kutuk amir maharaja lawak. tp dia ttp ngan trademark dia.. "i'm sorry".. :)

Syukri Kamaruddin said...

emmm...betul tu..ego tinggi ni...sy pon ego.. :(

maaf tu susah nk ckp, kalau sory mcm senang skit...emmm pelik.

The Black Jubah said...

Orang yang sezaman dgn mcik ni susah nak mintak maaf, tapi tunjukn kita rasa brsalh bole lh, atau teruskn buat baik je.

Fatma Diyana MB. said...

tapi kekadang susah juga kan, kalau ada orang yang suka ucap maaf. padahal dia tak buat salah pun. hee. kita pula yang serba salah jadinya.