Wednesday, January 19, 2011

:: kEkUaTaN KaSiH sAyANg ::


بِسْــــــــــــــــــمِ اﷲِالرَّحْمَنِ اارَّحِيم 
السلام عليكم
❤♫❤♫❤.•*¨`*•..¸♥☼♥ ¸.•*¨`*•.♫❤♫❤♫❤


hye korang.. nak meng'update' la pulak mood harini.. hm..saya baru je balik dari menghadiri KURSUS PERSEDIAAN DAN MOTIVASI PELAJAR TAJAAN KEMENTERIAN PELAJARAN MALAYSIA. kat sanalah saya dapat input tentang tajuk kita pada kali ini..tapi, saya olah cara saya la.. lain sikit dari apa yang disampaikan tuan penceramah..
neway,
jum la kite melompat ke isi entry ni okie.. (^_^)
tajuk kita adalah...


:: kEkUaTaN KaSiH sAyANg ::

haaa.. korang tau apa kekuatan kasih sayang? personally bagi saya la, kalau orang cakap yang kasih sayang ni ada kekuatan, saya akan tertanya-tanya jugak.. apa kekuatannya?
korang tau apa kekuatan kasih sayang?
sungguh hebat kekuatannya.. dengan kasih sayang kita mampu mengubah seseorang.. tak kisah la seseorang tu diri kita sendiri, ataupun orang lain.. malah mungkin kita mampu mengubah dunia..

kasih sayang mampu melembutkan hati yang keras..
merendahkan ego yang tinggi..
merapatkan hubungan yang renggang..
menyentuh perasaan yang mati..
menyembuhkan luka yang dalam..
juga mampu mengindah dan mengamankan dunia..

hanya dengan kasih sayang..
only with LOVE..

(^_^)

fitrah manusia la mahu disayangi dan menyayangi.. so, ini kita boleh gunakan untuk mengubah seseorang yang kurang baik menjadi lebih baik lagi..

just show that we care.. yang kita kasih and sayangkan dia..

kalau kita seorang ibu atau seorang ayah, tunjukkan sayang kepada anak-anak kita..

kalau seorang guru, tunjukkan sayang kita kepada murid-murid kita..

just show our love to those around us..

larilah dari menggunakan kekerasan dan kebencian atau hanya lepas tangan..


kalau korang ni cikgu la.. macam saya ni.. *bakal*, apa kata setiap hari before mengajar, korang katakan yang korang sayangkan murid-murid korang.. sah budak-budak tu akan tersentuh.. and sayang korang jugak.. then.. secara tak langsung, diorang pun akan suka and rajin belajar ngan korang..

hehe~

betul tak murid-murid sekalian??
kalau zaman saya sekolah dulu macam tu lah.. kalau cikgu yang masuk kelas tu macam endah tak endah je ngan students, mood nak belajar pun merundum jatuh.. len la kalau cikgu tunjuk yang dia kisah pasal kami..

uhuk~ maaf, termasuk bab pedagogi (ilmu mengajar)..

(^_^)

neway, pendek kata, jom lah mengamankan dunia ni dengan KASIH SAYANG..

and readers and friends..

SAYANG korang semua..

(^_^)

out sambil senyum banayk-banyak..
(^_^)

5 comments:

al_hakim said...

ticher syg sytak ticher?wuu

senydream said...

yup btoi sngt...suke entry ni ha..mge jdi cikgu y mcm ni tau..;)

cemomoi said...

aik baru balik motivasi dah ilang semangat... cayyuk

manna_salwa said...

awak : ofkos i do.. (^_^)


senydream : tingkiu :)


p.cik : masyeh~!!! hehe

shatooman said...

saya sayang cikgu saya.... :)

saya sayang sape yg sayang kt saya~ hahaha