Saturday, January 8, 2011

:: BeLaJaR bi CArA TiChEr NuRusSaLwA ::

....بسم الله الرحمن الرحيم 
-عليكمالسلام -

•.¸¸.•´¯`•.♥.•´¯`•.¸¸.•

:: BeLaJaR BI CArA TiChEr NuRusSaLwA ::

ticher ke cik nurussalwa ni? huhu~ bakal la..erm.. saya tak dilahirkan dalam famili yang English Speaking Background. mak saya memang tak berapa nak faham Bahasa Inggeris (BI) ni.. ayah saya boleh la, dia pernah stadi kat US dulu..tapi, dia pun dah blur-blur je sekarang ni..


nak belajar and nak fasih BI ni kenalah ada MINAT.. 


jangan la tanamkan dalam kepala yang BI ni susah.. tak pun.. siyusly tak..senang and menarik..


nak pandai BI ni pun bukan celik-celik mata terus pandai.. sikit-sikit la belajar..


CARA BELAJAR BI KHAS DARI

::❤❤❤ThE GaRdEn oF LoVe ❤❤❤::


dulu, masa sekolah rendah, saya minat tengok kartun.. kartun dulu-dulu semua in English.. just those from japan je in japanese or malay. siyusly, belajar BI just dengan tengok tv je.. BEST kan? masalahnya sekarang ni, kartun semua dah translate siap-siap ke Bahasa Melayu (BM).. yang ada astro tu, tekan je button bahasa tu, boleh alih-alih bahasa pulak.. ih..ih..ih.. ape-ape pun, pilihan ditangan anda..:)


siape suka music? ramai yang suka kan? kalau tak suka tu.. no komen.. so, just listen to english songs. pandai-pandai pilih okie. jangan dengar lagu Lady Gaga je pulak. boleh rosak saraf-saraf otak tu kunk.. saya sendiri prefer country songs.. and of cause la Maher Zain.. dengar la.. carik liriknya and try fahamkan.. sambil berhibur sambil belajar. (^_^) 


next, by reading. biasa la kan? nak pandai ape pun, kena la rajin membaca. boring? haa.. jangan la baca bacaan yang membosankan.. baca yang ringan and senang nak faham.. saya ni, sampai sekarang suka bace FAIRY TALES stories.. dah macam-macam version Cinderella dah saya baca.. huhu~ sikit-sikit kita akan pick up the vocabularies and sentence structures.


then, kita try to speak using the language. kalau rasa malu nak communicate dengan orang, just talk to ourselves pon okie. maknanya, cakap seorang-seorang la.. think in English.. bantai je sesedap rasa korang.. at least korang praktis jugak guna bahasa tu..


yang kat atas ni just permulaan la..bila dah rasa fluent dengan yang kat atas ni.. korang boleh ke level yang seterusnya.. macam ni :

dari english cartoons kepada english movies..

dari english songs ke english poems..

dari buku cerita biasa kepada english novels..and bacaan semasa, contohnya newspapers and magazines. 

dari cakap seorang-seorang kepada cakap dengan orang lain pulak..

lastly, maybe kita boleh try to write more in english.. camtu la..

in short, PRACTICE MAKES PERFECT. *walopon nobody's perfect*

kan?

then. korang try la pulak reading english drama/play contohnya play romeo and juliet ke.. mid summer night dream ke.. or yang saya stadi dulu, the merchant of venice..
(yang ni sah pening, Shakespeare punye kerja)

  neway, takda benda yang impossible. lagi-lagi kamus ada. kalau rasa-rasa malas nak membelek kamus tebal tu, kamus elektonik pun manyak kat pasaran sekarang..

so, guys and girls.. good luck.. kalau korang takmo guna pun, boley bagi petua ni kat adik-adik or anak-anak korang okie?

(^_^)

out~

21 comments:

Farah Hanim said...

likeee :D

al_hakim said...

wah..sy kene praktis manyak ni..kalo ticher je ajar sy boleh tak?mesti sat je pandai kan.=)

PReDicToR said...

huhu dulu kecik2 slalu je anggap bi nei susah, mmg lastnya xbleh blajar...alhamdulillah skrg dah tukar persepsi tu....ape2 pun kte blajar..guru mmg mmpengaruhi

Atika Natasha said...

haha..patut ler terer beben0r teacher kita ni speaking..hehe

iKhRam said...

cadangan yang bagus.. gaak2 kalau saya buat kat dlam kelas saya nnt ok tak??

Pemerhati Dunia said...

Selamat pagi cikgu(nada upin ipin tau). terima kasih cikgu, tapi bby kita kalau kita bagi tengok tv, dia diam je, lama-lama pergi tempat lain, bosan agaknya...

Idayu Suraya said...

waaa saya sgt2 gemarkan entri ini teacher...saye pon masih nak mengasah lidah menyepeaking bhs england ni hehehe...eh sgt suke la...saye nk try bace yg shakespeare punye mende alah tu lah...mesti poning palo kannnzz

adan said...

thanks ngan info..

manna_salwa said...

farah : (^_^)~ masyeh


awak : boleh2.. tp tggu la lg 2 3 thn k? haha. p blaja ngn mdm bibi.


predictor : true.. sy setuju tu.


atika : biase je.. tergeliat lidah jgk kdg2 sis.

manna_salwa said...

ikhram : ok je.. (^_^)~


pemerhati dunia : hihi.. die kecik ag tu..


idayu : hehe. try la.. yg adapted version pun manyak. yg tu x pening mana la.. isu je berat sket. (^_^)~

manna_salwa said...

adan : u r welcome. :)

-apis- said...

stuju dgn cik salwa..cara pembelajaran yg mudah tanpa stress tapi lebih efektif klu start dari usia yg muda especially dari peringkat sek..ni masuk U baru la minat cita dan lagu omputih mcm sy..tambah lak std eng,BI yg straight to the point..bila tulis thesis mula la berterabur error..hehehe

shatooman said...

nice entry teacher... ekekeke..sy suka belajar bi dr cerita omputih yg ada subtitle dlm bi. kalu tak paham dia cakap, boleh paham dr tgk subtitle. kalu ada ayat yg x paham, tanya member or belek kamus..

Syukri Kamaruddin said...

wah...mau praktikkn...
Teeerima kasih cikguuu!!

Pink Pearl Lady said...

semua kena dengan minat kalau tkdk minat wat apapun tak jadi....

cemomoi said...

try cuba test la nanti... kata orang masalah problemnya (heh) nak membaca tu yang maleh tu...

zacky ~786~ said...

wahh... stuju2.. petua terbaik nie.. :)

Liliyusoff said...

I likeeeeeeeeeeeeee.... cara kita belajar sama laaaaaaaa... ;)

~Saya Buncit~ said...

setuju ticher..praktis dan keyakinan..^^..thank you teacher...

ezany said...

yang penting usaha dgn minat tu kena ade.. kalau tak mmg sampai bila la takkan menjadi..

qaseh elyanas said...

absolutely rite , dear ^_^