Wednesday, January 5, 2011

:: hApPy BeInG oUrSeLVes ::

....بسم الله الرحمن الرحيم 
-السلام عليكم-

•.¸¸.•´¯`•.♥.•´¯`•.¸¸.•

hye semua.. bercakap tentang :: hApPy BeInG oUrSeLVes ::  ..

adakah korang semua gumbira menjadi diri sendiri?
pernah tak mintak nak jadi orang lain?
mintak untuk mendapat kehidupan yang lebih sempurna?
lebih baik?

itulah fitrah manusia biasa macam ita semua.. kadang-kadang apa yang kita ada, kita rasakan tak cukup.. nak lagi.. nak lebih.. tambah sikit boleh? things like that la..

tapi kan..

selagi korang rasa macam tu, selagi tu la korang tak akan happy menjadi diri sendiri..

so, sedikit petua dari 
::❤❤❤ThE GaRdEn oF LoVe ❤❤❤:: 
untuk happy menjadi diri kita :

first sekali, kita kena bersyukur dengan apa yang kita ada.. kalau nak lebih, kita kena berusaha lah ea.. jangan nak angan-angan mat jenin je.. memang la down, down, down, down, down kalau gitu gayanya..

secondly, kita jangan membandingkan diri kita dengan orang lain. especially bila kita rasa kita teruk. erm.. kalau macam ni, sampai bila-bila pun kita takkan happy dengan apa yang kita ada..

third, kita kenalah sayang diri kita.. sayang diri sendiri tu penting.. penting sangat-sangat lah.. kalau bukan kita yang sayang diri kita sendiri, takkan nak mengharap sayang orang je kan.. so, bila kita sayang diri kita, kita akan happy dengan apa yang kita ada..

next, kita kena selalu reflect diri kita.. yep.. tengok diri kita sendiri.. apa yang kita rasa kurang tu, kita kenalah perbaiki.. sebab, kitalah yang paling tahu tentang diri kita sendiri..

be positive, all the time. tak kiralah apa yang berlaku pada kita, baik ataupun buruk. kita kena positifkan jugak.. kalau kita ditimpa musibah contohnya, kita kenalah positifkan diri. musibah tu tarbiyah dari Allah.. direct kita dapat didikan dariNYA. jadi, kita positifkan diri. "UJIAN ITU SELALUNYA MENDEWASAKAN"..bukan menjatuhkan..

lastly, SMILE.. ye.. senyum. senyumlah korang.. kalau korang sedih or down and korang senyum. mesti beban yang korang tanggung akan terasa ringannya.. cubalah kalau tak percaya. (^_^)

being happy with ourselves will make us a better person. kalau kita happy, orang sekeliling pon akan happy jugak.. 
bak kata malique & najwa:

"Kacak luar, kacak dalam
Kacak dengar sini
Kalau saya senyum
Awak mesti senyum sekali
Kalau kita senyum
Semua orang berjangkit
Bila semua orang senyum
Dunia tiada penyakit"

so.. Happy-happy lah.. and senyum-senyum selalu ye..
(^_^)
cik nurussalwa, out~

9 comments:

Farah Hanim said...

suke entri ni :D
btw, lgu tu tajuk die amazing :D

Fatin Aliyya said...

betul2.jus being ourselves.bersyukur :)

shatooman said...

nk konfiden, selalu la anggap diri sendiri adalah yg terbaik.. jika ditimpa kesusahan, ingatlah, ada orang lain yg lebih susah lagi..

Liliyusoff said...

Manusia adalah sebaik baik kejadian... terima la diri seadanya.. senyum sokmo.. ;-)

al_hakim said...

=)..kite kene belajar bersyukur dan redho kan..=)

echah mashuri said...

nice postt...like like like..hehehe

-apis- said...

petua dan nasihat yg berguna..smoga kita menjadi diri kita yg sebenar dan bukan penuh dgn pura2 :)

aZIEra itu aKu.... said...

terima diri kita seadanya dan barulah kita tahu erti bersyukur...:)

Anonymous said...

bila bce ni rase nk peluk je wawa geram sebab betul sgt . suke post ni.

kartina.he3x