Monday, January 10, 2011

:: hArGaiLah mErEka sELaGi.... ::

بِسْــــــــــــــــــمِ اﷲِالرَّحْمَنِ اارَّحِيم 
السلام عليكم
♫❤♫❤♫❤.•*¨`*•..¸♥☼♥ ¸.•*¨`*•.♫❤♫❤♫❤♫❤

hye semua..*salam kat atas tu jangan lupa jawab okie*..
(^_^)
apa khabar korang? ada perasan apa-apa yang lain tak kat 

::❤❤❤ThE GaRdEn oF LoVe ❤❤❤:: ni??

hehe~ saya buat kerja-kerja baik pulih semalam.. rasanya dah tak seberat selalu dah laman kesayangan saya ni..

okie~ cukup sampai situ..back to our topic for today :
:: hArGaiLah mErEka sELaGi.... ::

selagi apa??? 
ni, cik nurussalwa nak pesan sikit, hargailah mereka selagi mereka ADA DENGAN KITA.. jangan bila dah hilang baru nak terkilan apa semua.. tak guna menyesal bila dah PERGI..dah HILANG..dah LESAP..

saya rasalah :

"kita kata kita SAYANG, tapi kadang-kadang kita TAK KISAH pun"

"kita kata kita KISAH, tapi kadang-kadang TAK AMBIL TAHU pun"

"kita kata kita AMBIL TAHU, tapi kadang-kadang kita TAK FAHAM pun"

"kita kata kita FAHAM, tapi kadang-kadang kita LUPA"

SEBAB

"kita rasa CUKUP tanpa fikir kehendak orang lain"

"kita rasa SELESA tanpa fikir perasaan orang lain"

"kita rasa....kita rasa..kita rasa.."
tu lah.. asyik fikir apa kita rasa je..

in short, kita ambil mudah.. we take things for granted.
*
maksud take things for granted :to expect someone or something to be always available to serve in some way without thanks or recognition; to value someone or something too lightly or ambik ringan la..*

wah.. ade ke kes macam tu ea? opkos la ade, kalau tak, takde la idiom macam tu timbul dalam kamus kan?

huhuk~

just nak sampaikanlah.. sometimes kita kena ambil sikit waktu untuk try AMBIL KISAH, untuk AMBIL TAHU, FAHAM dan INGAT.. kalau tak banyak pun, just to show that we CARE.. jangan sampai dah PERGI..dah HILANG.. baru kita nak reflect diri.. mungkin akan terlewat..

MAK, AYAH, KAKAK, ABANG, ADIK, ISTERI, SUAMI, TUNANG, KAWAN BAIK, CIKGU atau sesiapa sahaja yang kita sayang..

ucaplah pada mereka
"TERIMA KASIH"

ucapkan SAYANG pada mereka..

HARGAILAH mereka selagi mereka ada dengan kita..

sesungguhnya.. 

mereka tak akan selamanya ada dengan kita..

itu je pesan saya kali ni..okie :)

renung-renungkan dan selamat beramal..huhu~

gambar hiasan ehsan encik google.

(^_^)

out~

23 comments:

Misz_Aimi said...

:)
hargailah mereka selagi ada.. sebab perasaan kehilangan tu tak mampu di ungkapkan. sangat33.. tak mampu diungkapkan..
n saya sayngggggggggggg sgt cik wawa... :)

manna_salwa said...

syg kamu sgt2 jgk my dear..

(^_^)~

adrinaqamarina said...

betol, selagi ada, sayang la selagi mampu~

Syukri Kamaruddin said...

"Terima Kasih" ayat ringkas tp penuh makna..lg bermakna kalo "Terima Kasih" tu betul2 ikhlas..
hehe
Terima Kasih tuan blog~(ikhlas ni)
(^_^)

sissyira said...

salam

peringatan yang bermakna

hargai selagi masih ada :D

salam perkenalan dan follow disini :D

manna_salwa said...

rina : ye.. selagi mampu..
(^_^)


syuk : same2.. (^_^)


sisyira : masyeh ye.. :)

al_hakim said...

saya akan buat!..
nice entry awak..!

salma said...

rsa mcam nak klik button true bnyak kali.. :)

Ju Nasir said...

wah, done brain wash :) gud entry...cayang u ketat² :) hiksss

follow u ye

shatooman said...

nice entry!! sangat mendalam dan terasa sampai ke lubuk jiwa. itu yg mak selalu pesan, tapi selalu je di ketepikan... hmm.. termenung sekejap (sekejap je ni..pasni lupa balik!!) haish~

Abu Luqman said...

terima kasih ..daun keladi ..kerana sudi ziarah blog saye

maCy said...

ouh. suka! nati na cilok ;D

manna_salwa said...

awak : sile uat selalu k.. terima kasih.. (^_^)~


salma : (^_^) masyeh.. terharu saya..


ju nasir : *blushing i*.. thank u~!

manna_salwa said...
This comment has been removed by the author.
manna_salwa said...

shatooman : ih3.. xpe.. ingt sikit lg bgs dr x engt lngsung.. :)


abu luqman : same2 :)


maCy : hihik.. cilok la..

an_nissa89 said...

thank you for being such a wonderful friend of mine..

sayang kamu kerana Allah..

manna_salwa said...

wa syg k.nisa jgk.. krn Allah. :)

iKhRam said...

lupa itu sikap manusia.. jadi ingat2kan la yer..

terima kasih dgn ingatan buat yang jauh di mata.. terasa dekat..

manna_salwa said...

ikhram : same2 la kite igt-mngingatkn ye.. :)

azzey said...

manna_salwa: selalunya bl dh x de baru kita terasa kehilangannya...:(

manna_salwa said...

azzey : biasenye mcm tu lah.. hmm..

diana said...

tak sanggup kehilangan apa yang ada sekarang..walaupun cuma mimpi!

susu said...

dah fhm..seday la pulok , apreciate ppl sementara mereka msh ade kan kan