Wednesday, December 22, 2010

:: Korang-korang, Nenek kata kan..... ::

....بسم الله الرحمن الرحيم 
-السلام عليكم-

•.¸¸.•´¯`•.♥.•´¯`•.¸¸.•

maybe nampak panjang, tapi.. GIRLS and BOYS.. please baca okie.

korang, Nenek saya dok jauh nun.. jadi, saya menumpang kasih nenek rumah depan ni je la..
korang nak tau tak, semalam saya lepak sembang-sembang dengan nenek ni (owh lupe, beliau dikenali dengan panggilan nek tua).. lama tuh saya duduk-duduk dengan beliau..
masa tengah sembang-sembang tu kan, nenek sempat la nak pesan-pesan sikit..

saya nak cerita PESAN NENEK UNTUK KITA-KITA ORANG PEREMPUAN..



(boys, you guys can also read this, it will be beneficial for you guys too.)


NENEK KATA kan....

GIRLS,
nenek kata, nenek sedeh tengok budak-budak sekarang.. MALU dah takda dah.. pakaian and pergaulan? Nauzubillah.. 
*nenek tengok, nenek yang jadi malu wa..* KATA NENEK.

(saya pun malu jugak nek)

NENEK KATA lagi..
*nenek tengok sendiri wa.. yang perempuan tu boleh gelak-gelak (suka) bila yang lelaki tu pegang-pegang dia..wa.. kalau dia sayang dia tak buat macam tu kat perempuan tu.. mesti dia nak jaga betul-betul*

(betul sangat tu, kalau diorang sayang kat korang, diorang tak kan buat benda tak senonoh kat korang before kawen girls.)

nenek sambung lagi..KATANYA..
*cucu nenek (a guy) kata, 'lah nek, itu murah je nek. senang'*

(guys, kerja lelaki la membimbing perempuan, bukan menghancurkan, merosakkan, atau mencemarkan maruah diorang.. itu tanggungjawab. fitrah kami perempuan, dibimbing lelaki. korang nak adek perempuan or kakak or anak perempuan korang orang buat macam-macam? kalau nak, bertaubatlah korang..and, kalau rasa tak mampu nak bimbing kami, korang bimbing la diri korang baik-baik dulu. okie?)

NENEK KATA..
*wa, kau jaga la maruah kau, maruah mak abah kau wa.. atuk dulu kata kat anak perempuan nenek, 'abah rela tembak kau, biar masuk penjara dari dapat malu'*


(kalau anak dia lepas laku sangat la kan.. bukan saja-saja nak tembak)..
note :  dulu atuk tu polis.

girls, itu luahan hati nenek.. yang takda pertalian darah pun dengan saya.. agak-agak, kalau kita tak reti jaga diri, apalah agaknya perasaan nenek kita sendiri.. mak ayah kita lagi.. fikir-fikirkanlah..

and

guys, pleaseeeee sangat-sangat.. kalau sayangkan seseorang tu, and serius dengan dia.. JAGA maruah dia.. jangan meminta, atau mengambil hak SUAMInya dari dia.. kalau korang tak serius.. pleassseeeee JANGAN MAIN-MAIN.. who knows, what goes around, might come around..mungkin balasannya bukan pada korang, tapi pada isteri atau saudara-saudara perempuan korang..

fikir-fikirkanlah KATA NENEK ni ye..

cik nurussalwa sekadar berkongsi..
out~

15 comments:

Syukri Kamaruddin said...

cri lah pasngan yg boleh mjadikn kita lebih dekat kpd Dia..bkn smakin mjauhkn kita dr Dia..my true exprnce,prnah bcinta hngga lupa pegngan diri..alhmdulilah hbungan tu tak ke mana..n im really syukur for that...cinta mudah mbodohkn mnusia..soo utk jalan selamat cri yg baik2(but kita pon kne jd baik gak) or xpyah bcinta langsung!!

**dlu rapat sgt dgn nenek,tp skrng dia dah xcam pon..huhu sayangi ar nenek kita..

manna_salwa said...

syuk : betul2.. :) mayeh tau singgah bace.

:)

aanz said...

wahhh..
bagus..
tapi kan slalunye org klau dh couple tu x pedulik pun bnde2 camni..
asal laki tu kata syg je...semua dpt green light...
yelaa dh syg kan..

sYafiQ rIDhWaN said...

sayng nenek :)

Farah Hanim said...

nice entri ukht..klau llki yg sygkn pmpuan,die tkkn rampas hak suami pmpuan tu..
followed hehe :D

Mohd Firdaus said...

btul tu..insaf..hehehe

AZLIN HASHIM said...

wah! nenek ckp mat saleh gitu..hehe

myfitri [dot] com said...

dalam soal hubungan ni jangan tergesa-gesa jangan bertangguh-tangguh! :)

fArhAnA said...

seronok lak dengar nenek ni bagi nsihat. tp mmg betul pun :)

shatooman said...

nice entry~ semua kena ingat.. jangan sesekali membuat penawaran mahupon permintaan kpd yg bukan sah memilikinya.. kalu nk pegang, kawen la!!!

fielah said...

best entry nie... fielah minta izin unt share ye... ^^

al_hakim said...

wah..ade org share tu..=)
blogger yg hebat ni!

FasiHaH SupiaN said...

good nasihah :)

ilmi farihah said...

best2~
=)

dya adriza said...

setuju sgt2 huhu~