Monday, December 20, 2010

:: JeLeS kE? ::

....بسم الله الرحمن الرحيم 
-السلام عليكم-

•.¸¸.•´¯`•.♥.•´¯`•.¸¸.•


Orang kata la kan, CEMBURU (jeles) TU TANDANYA SAYANG. Errr~ betul ke? Rasanya betul la. Tapi kan, rasanya cemburu ni ada banyak spesis. Bukan just cemburu yang tandanya sayang tu je. Ada jugak cemburu-cemburu yang lain.
Sebagai contoh; cik nurussalwa cemburu kat cik nolep sebab cik nolep bergaji besar. Lalu cik nurussalwa berusaha dengan lebih gigih untuk naik pangkat and berjaya macam cik nolep.

huhuk~! Lebih kurang la. 
See..cemburu yang ini bukan sayang tandanya okie. 
kalau kata cemburu je mesti ramai yang ingat negative. Sebenarnya tak ada la negative sangat kan? Macam situasi di atas tadi. Positive la tu, menjadi pendorong untuk berjaya.

Sebenarnya, saya ni kuat jeles jugak orangnya. Bila difikir-fikir balik, yang tak sepatutnya saya jeles pun saya jeles jugak. Kadang-kadang tu memang la tak patut. Uhuhuhu~ nak buat macam mana.. saya ni SENSITIVE orangnya.. (~_~”)
Apalah yang saya nak sampaikan kat sini sebenarnya kan..? ih ih ih.. 

nak cakap la kan, JANGAN JELES TAK BERTEMPAT je. Berpada-pada la sama okie. 
(^_^)

JELES itu tandanya SAYANG. Tapi, kalau SAYANG tak semestinya kene JELES.

Kalau nak jeles-jeles, pilih yang baik-baik okie. Sebab..

“Islam melarang umatnya berperasaan hasad dengki dan IRI HATI, melainkan kepada perkara-perkara yang mendatangkan kebaikan sahaja” – iluvislam.com
Wallahualam~

Fikir-fikirkan =)
Cik nurussalwa, out~


6 comments:

diana said...

akak tak suka rasa cemburu tu..
buat pening kepala je..
kalau tengok orng lebih akak pun happy jugak..
memang akak bukan seorang yang cemburu la..
kalau suami tengok pompuan lagi baru la akak cemburu..
heheh

myfitri [dot] com said...

jeles itu sifat manusia..tapi nak jeles pun kena tgk tmpt dan tujuannya..

kalau jeles membabi buta bahaya tu..huhu

al_hakim said...

jgn jeles2 ye..=P

shatooman said...

cemburu positif x pe..sy x cemburu sgt..masa ada gf dulu pon x kisah dia keluar ngan lelaki asalkan bagitau awal2.. tp kalu jadi bini, mau keluar ngan laki lain, sori la.. orang bodoh je kalu x cemburu.. sape x sayang bini oii...

biskut said...

ade kepentingannya cemburu tuh salwa..cemburu jangan dilebih2kan.cemburu pada yang hak itu lebih baik dari cemburu yang bukan milik kita.cemburu tuh kira perasaan sensitif kita pada satu2 perkara n then tak melibatkan soal iri hati kalau pada tujuan yang baik.

see,aku pun sama.

dya adriza said...

saya suka topik ni! nak luah perasaan jp huk2..

saya ni bkn xd perasaan cmburu, msti la ada. tp saya leh positif thinking. so saya x kisah la.

tapi kan, orang akan mrh saya sbb saya x cmburu.

tapim kn, bila saya ckp saya cmburu, org tu plak kecik hati. aiyak!! tensen...