Saturday, December 25, 2010

:: GuLa-GuLa HiDuP ::

....بسم الله الرحمن الرحيم 
-السلام عليكم-

•.¸¸.•´¯`•.♥.•´¯`•.¸¸.•

:: GuLa-GuLa HiDuP ::

asek-asek manis je entry kat sini kan? hehe~ biase la tu.. saya pun orangnya manis.. *perasan*

gula-gula hidup?? apekah??

korang tau ke ape tu gula-gula hidup?
kalau asam garam hidup korang tau kan?
haa..

lebih kurang macam tu jugak la.. gula-gula hidup ni term yang saya guna untuk
"SWEET MEMORIES"

setiap dari kita mesti ada pengalaman or kenangan manis masing-masing kan? korang tau macam mana nak guna gula-gula hidup korang tu dengan sebaik-baiknya?

biasanya orang akan cakap, jangan dikenang bende yang dah lepas, sebab masa yang akan datang kita tak tahu.. tapi...

bagi saya mengingati kenangan lalu itu boleh membantu kita menjalani hidup kita dengan lebih sempurna..

as for SWEET memories ni..
sama macam SWEETS yang lain-lain.. ianya boleh menjadi ENERGY BOOSTER..
katakanlah korang rasa down and sedih sangat.. korang boleh cuba ingat perkara-perkara manis yang pernah terjadi or yang pernah korang lalui..

hey,
life takde la teruk sangat kan?
ada SWEETnya jugak..
tak semua yang kita lalui itu akan sentiasa rasa PAHIT macam UBAT.. mesti ada jugak yang MANIS macam GULA-GULA..



(^_^)

jadinya, kalau korang sedih.. atau down.. atau frust yang terlampau.. just PERCAYA lah.. tak semua yang terjadi tu akan sentiasa buruk.. sentiasa menyakitkan.. atau sentiasa pahit.. mesti akan ada manisnya..

sebab..

"SETIAP YANG BERLAKU PASTI AKAN ADA HIKMAHNYA"

ALLAH berfirman : 

dalam Surah Al-Baqarah Ayat 155-156, ertinya:

“Dan sungguh akan Kami berikan cubaan kepadamu, dengan sedikit ketakutan, kelaparan, kekurangan harta, jiwa dan buah-buahan. Dan berikanlah berita gembira kepada orang-orang yang sabar. (yaitu) orang-orang yang apabila ditimpa musibah, mereka mengucapkan: “Inna lillaahi wa innaa ilaihi raaji’uun (Kita milik Allah dan kepada-Nya kita dikembalikan)

itu janji ALLAH pada kita..

see..
setiap yang PAHIT itu pasti akan ada MANISnya..

so..

korang pandai-pandai la cari GULA-GULA hidup korang okie~! takmo sedih-sedih..

itu saje..


(^_^)

cik nurussalwa,
out~

18 comments:

al_hakim said...

saya dtg!bce!komen terus..nak gula2..=)

ieMa ackLes said...

btl2.. stiap y berlaku pasti ad hikmah...
tp sblm nk percaya hkmt disebalik 2 air mata dh sebesen kuar...
hikhik

AQuezyeZye said...

wa..manisnya..tQ tuan rumah coz bagi gula2 idup :)

♥ LULU ♥ said...

erm...betul2..kalau tgh down and ingt balik kenangn manis, mesti cepat ok je..hehe

manna_salwa said...

hakim : xde gula2 untuk awak. awk kena krgkan manis. okie~!


iema : hehe~ biase la tu.. sy pun.. aer mata tu kire mcm bhn asas nk uat gula2 hidup ni la.. hihi


zye : same2~! :)

-apis- said...

entry yg bgus..stuju dgn awak kdg2 hidup x slalu indah..tp yg x indah itu x bermakna ia akan berterusan..pasti ada yg 'sweet' jgk satu hari nnti... =)
tak penah terfikir plak 'gula-gula hidup' means sweet memories..pndai cari kiasan..hehe

manna_salwa said...

lulu : yg penting, idup jgn down2..
(^_^)


apis : hehe~ masyeh~! :)

miss sue said...

sue dtg bace..huhu..tgh sedih n down ni sis

manna_salwa said...

miss sue : jgnsedey2 okie sis.. epi je..

cemomoi said...

makan gula-gula sambil tersenyum memang rasa manis

Syafiq Rosli said...

hehe..bgus entri ni..

Atika Natasha said...

ha..psni kena ingat bnda mnis2 eh..mana tau bleh jadik smanis tuang pnye bel0g ni ke..aikkk..jgn kmbang na..hehehe,gurau2..

manna_salwa said...

uncle cemomoi : so, senyum2 je la..


syafiq : tQ~


atika : hehe~ ignt bende2 manis je okie~!

FarhanaRuiszz♥ said...

betul3 ! hee :)

[ apexogamy ] said...

sweet~!

Syukri Kamaruddin said...

chocolate ada tak??haipp...salah blog deh...
tp hopefully gula2 hidup kita tak smpai mbuatkn kita kne kncing manis kat akhirat nnt..uhhh xnk...biar la gula2 tu halal..beli taw,jgn curi..emm...pe mksud sbnr komen ni?haha..

dya adriza said...

so sweet entry.. nak like 46 kali hehe~

secret admire said...

best2! :)