Friday, April 1, 2011

:: bErjaLaN daLaM kaSuT oRanG LAeN ::

....بسم الله الرحمن الرحيم 
-السلام عليكم-

•.¸¸.•´¯`•.♥.•´¯`•.¸¸.•

err.. ape kena la saya harini.. tajuk pun semacam je pelik die.
*saya memang pelik sket..ampun~*

neway : 
:: bErjaLaN daLaM kaSuT oRanG LAeN ::
???

kalau korang perasan la.. ni just a translation dari English saying :

'PuT youRseLf iN soMeoNe's sHoEs'


maksudnya kat sini.. kita perlulah meletakkan diri kita dalam situasi orang lain. 

kenapa nak macam tu pulak kan??


just nak HARMONI kan lagi dunia ni je..


bagi saya la kan.. kalau kita mampu nak meletakkan diri kita dalam situasi orang lain, mesti dunia ni akan lebih aman..
contohnya bab mengejek orang..
katakanlah A ejek B sebab B miskin..


sepatutnya..A kena letak diri dia di tempat B, ade ke orang yang mintak dirinya dilahirkan miskin? sah takda punye la.. A kena faham jugak perasaan B.. kalau dia faham, insyaAllah dia takkan ejek B punyalah..kan~kan~kan~?


macam tu lah lebih kurang.. just jangan condemn orang lain.. jangan pandang rendah pada orang lain.. jangan mengutuk apatah lagi mencaci.. cuba fikir apa pulak jadinya andai kita yang menjadi sasaran kritikan..


kadang-kadang kita tak sedar kita dah sakitkan hati orang dengan kata-kata atau perbuatan kita..

rasanya, we should find some time untuk buat self reflection..


so..
fikir-fikirkanlah ye before nak berkata or berbuat apa-apa pada orang okie..



itu saje


out~


(^_^)

10 comments:

al_hakim said...

nice entry..kasut tu comel la..kasut awk ea?hikhik

miss hunnybunny said...

entry yang bernas..best!!nice shoes..hehe

DiNaZ said...

like this N3 tiba2 jerr rasa nk masuk lam kasut nyeh...nyeh....

o'she ashikin muzapa said...

yup2! u r ryte.. xbek ejek2 org kn.. :) hmm, she nk follo awk la.. camat b'kwn! ^_^

iKhRam said...

salam..
semasadi dalam kuliah
saya pernah melalui aktiviti ini..
kami perlu mengumpulkan kasut di sebelah kanan di tengah2 bulatan.. kemudian berebut mengmabil kasut orng lain.. kalau lelaki ambil kasut perempuan, kalau perempuan ambil kasut lelaki...

memang rasa kaku.. rasa pelik..
sebagai lelaki barulah kita tahu betapa sukarnya memakai kasut tinggi.. betapa susahnya memakai kasut yg hanya muat2 saja.. sempit..

bagi perempuan pula.. baru mereka tau bagaimana rasanya memakai kasut lelaki yg rata2nya berat.. dan permukaannya keras..

begitulah lelaki menggalas tanggungjawab..

dan begitu pengorbanan wanita yang juga berat..

kadangkala merasai perasaan di tempat orang lain tidak salah.. supoaya kita menghargai kehidupan kita.. dan menghormati kehidpan orang lain

yang benar
ikhram

p/s- salam singgah n follow

Pemerhati Dunia said...

sepatutnya itu yg kita lakukan, spy fhm memahami antara satu sama lain. PD lihat kebanyakan org tak mengamalkannya & selfish.

Bella Bell said...

wahhhh..nasihat yg sgt2 berguna...bgos2..nice entry..hehe

follow kamoo dah..alaa..baru ingt nk jd follower yg ke 700..tp xde rezeki..huhuu...

adan said...

yeah.. sokong dengan entri awak.. kadang tu sy selalu jugak membayangkan andai kata saya kerja sebagai cleaner kat shopping mall... dapat rasa perasaan cleaner bila lantai yang di mop di pijak2 oleh pengunjung.. sedih.

SyedGraphiX said...

betul2!! setuju sangat... sy pn kdg2 nak kutuk2 ejek2 org pon tgk just cuba bayangkan kalau sy ade kat tmpat diorang.

ummu said...

assalamualaikum cik salwa,
analogi yang bernas
he he akak tak dapat bayangkan,
kalau akak masuk dalam kasut anak kecil kak,sama macam dalam gamabar tu.tapi begitulah kehidupan ini,.kita perlu ada rasa emphati pada orang lain barulah aman dunia ni