Wednesday, March 9, 2011

NZ episodes (Ep.5 : TaMaN SyUrGa)

بِسْــــــــــــــــــمِ اﷲِالرَّحْمَنِ اارَّحِيم 
السلام عليكم
❤♫❤♫❤.•*¨`*•..¸♥☼♥ ¸.•*¨`*•.♫❤♫❤♫❤

"Apabila kamu melalui taman-taman syurga, minumlah sehingga puas." Para sahabat bertanya: Ya Rasulullah, apakah yang dimaksudkan dengan taman-taman syurga itu? Nabi menjawab : "Majlis-majlis ilmu". (Hadith Riwayat At-Tabrani)



NZ episodes (Ep.5 : TaMaN SyUrGa)


(^_^)


kata kak Mufid yang memetik kata kak Wani yang memetik kata-kata pujangga..
(banyaknya perkataan memetik~huhu)


"Kita (manusia) merancang dengan cita-cita, tapi Allah merancang dengan cintaNYA"


maksud?


boleh di interpret dengan pelbagai cara, tapi in short maksudnya
"setiap sesuatu yang Allah dah tetapkan untuk kita, samada kita suka ataupun tidak sebenarnya itulah yang terbaek bagi kita hamba-hambanya, sebab DIA merancang dengan cintaNYA.."


(^_^)


ALLAH sayangkan kita..


Allah sebutkan dalam Alquran yang mafhumnya berbunyi 
''..tetapi boleh jdi kamu tidak menyenangi sesuatu, padahal itu baik bagimu, dan boleh jadi kamu menyukai sesuatu, padahal itu tidak baik bagimu. Allah mengetahui, sedang kamu tidak.." [2:216]


 ~~~


satu perkara yang sangat saya nantikan bila dapat tawaran study di overseas adalah kekuatan usrah..sebab saya banyak baca dan dengar orang bercerita tentangnya.. bukan kat MALAYSIA tak ada.. cuma suasananya berbeza..


(^_^)


Alhamdulillah Allah pertemukan saya dengan kakak-kakak usrah yang cute, cantik and baik hati semuanya..


terjalin sudah UKHWAH antara kami..


kakak-kakak kata, "keindahan UKHWAH itu tak tergambar dengan kata-kata".




i'm looking forward to experiencing that..
(rasanya tak salah grammar ni..gerund)


huhu~ mood English dah mai~


cukup la dulu ye..


later saya sambung lagi..


=)


out~

17 comments:

AdiaLuze said...

Subhanallah.... jahilnye kita yang kekadang suka sangat menyalahkan takdir ni kan...Hmmmm...

cik nurussalwa said...

AdiaLuze : manusia mmg senang terleka, apatah lagi terlupa..
takdir tu adalah perancanganNYA..
betapa pahit pun bagi kita, sebenarnya ada hikmah yang manis disebaliknya..

yNa said...

saya merayap tgk akak saya nie punye blog..
xpewkan??
XD

cik nurussalwa said...

yNa : boley je pae syg..

cemomoi said...

banyak bole jana ilmu melalui diskusi usrah ni

Syukri Kamaruddin said...

emm bagus sekali entry ni..erk..2 kali..ok la 3 kali..emm ok la brapa2 je la..
doanya harap berada di negara orang jgn lupa pgangan diri selama ni..ingtkn diri sndiri juga. :)

Si DauN CeRi said...

awk ni hati baik.... sy segan dgn kwn2 usrah sy kat tempat sy blaja, sbb lifestyle sy x mcm diorg.. huhu

cik nurussalwa said...

pak cik : sy pun harap mcm tu.. insyaAllah..


syuk : syukran ya syukri~


si daun ceri : =) kalau kita ingin mencari, kita akan dapat.. jgn pndg rendh diri sendiri.. :)

intan.maisarah said...

ALLAH sayangkan kita

al_hakim said...

t ustazah buat usrah tuk sy pulak ye..

chii said...

teringt time study dulu..waktu awl2 study ada join usrah..tp bila da lama2..da semakin jarang...

adeih..

+akufobia+ said...

usrah dengan siapa?

Miss Dill said...

belajar menyayangi diri sendiri sebelum menyayangi orang lain.

ilmu itu seluas lautan. apa yang kita tahu cuma titisan kecil dari lautan itu.

eh. komen ni ade kene mengene tak? hehe

Miss Dill^^

Novelgurl said...

Salam..wah..awk beljr kt mne ^^

dya adriza said...

saya suka ayat tu =) mizz u 2 dear.. maaf baru sempat bw.

me suya said...

suya suka cara pengolahan kat blog ni.. rasa senang nk terima.. thnx for sharing.. Ikhlaskan diri kan?
tq komen my puisi.. Idea dtg drpd DIA

AdiaLuze said...

Kadang2 apa yang terbaeek untuk kita esok, munhkin bukan yang terbaiek untuk kita hari ni kaaannn... ;)