Wednesday, March 30, 2011

:: MaKiNg OuR WoRLd a BeTtER PLaCe ::

بِسْــــــــــــــــــمِ اﷲِالرَّحْمَنِ اارَّحِيم 
السلام عليكم
❤♫❤♫❤.•*¨`*•..¸♥☼♥ ¸.•*¨`*•.♫❤♫❤♫❤

"I'm Starting With The Man In The Mirror
I'm Asking Him To Change His Ways
And No Message Could Have Been Any Clearer
If You Wanna Make The World A Better Place
(If You Wanna Make The World A Better Place)
Take A Look At Yourself, And Then Make A Change
(Take A Look At Yourself, And Then Make A Change)"
MICHAEL JACKSON : "Man In The Mirror"

Mirror Mirror on the wall... Galah - NZ - Southland by AndreaEL

hye semua (^_^) sehat? hopefully semua baik-baik la ye..

so,
topik kita pada kali ni adalah :
:: MaKiNg OuR WoRLd a BeTtER PLaCe ::

atau dalam Bahasa Ibunda kita :
:: MenJaDikAN DuNiA iNi TeMpAT yAnG LeBiH BaiK ::
(maafkan translation saya..)

ok,
korang dah baca lirik lagu Michael Jackson kat atas tu? senang je formula yang beliau sampaikan dalam lirik lagunya..
"kalau nak dunia ini menjadi tempat yang lebih baik, mulakan perubahan pada diri sendiri (the man in the mirror)"

senang je..

kalau semua orang mampu ubah diri masing-masing -----> tiada lagi jenayah ----> tiada kemusnahan -----> tiada permusuhan ----> tiada perbalahan ----> tiada peperangan dan lain-lain lagi.

|
|
|
V

DUNIA YANG LEBIH BAIK.

itu dari aspek yang sangat global.. agak sukar nak buat semua orang berubah menjadi yang baik mahupun lebih baik.. lagi-lagi kalau kita nak mengubah orang lain..
tetapi, sebagai seorang insan bernama manusia, kita mampu untuk mengawal tingkah laku masing-masing kan..? so, apa kata, kita mulakan perubahan dalam diri kita masing-masing.. setiap orang ada conscience masing-masing.. dan saya pasti, naluri untuk berbuat kebaikan itu sentiasa ada dalam diri kita.. sama ada kita nak dengar atau tak je semua tu..

makanya kawan-kawanku,
kita mulakan dari diri kita sendiri.. kebaikan ni sama la jugak macam senyuman.. boleh berjangkit kalau kena gayanya.. tak mustahil kalau kita buat baik, orang sekeliling kita pun akan ikut sama.. kan? kan?

(^_^)

Allah melantik manusia sebagai khalifah di atas muka bumi-NYA supaya kita membawa kebaikan padanya..

''Ingatlah ketika Tuhanmu berfirman kepada para Malaikat: ''Sesungguhnya Aku hendak menjadikan seorang khalifah di muka bumi.'' Mereka berkata: ''Mengapa Engkau hendak menjadikan (khalifah) di bumi itu orang yang akan membuat kerosakan padanya dan menumpahkan darah, padahal kami senantiasa bertasbih dengan memuji Engkau dan mensucikan Engkau?''. Tuhan berfirman: ''Sesungguhnya Aku mengetahui apa yang tidak kamu ketahui''(Al-Baqarah:30) 

Kalaupun kita rasa tak mampu mengubah dunia.. ubahlah diri masing-masing.. kerana sekecil manapun kebaikan yang kita buat adalah lebih baik dari apa jua bentuk keburukan..

so, 
jum tengok cermin, reflect diri dan berubah untuk jadi yang lebih baik..

-may our world be a better place-
.insyaALLAH.

(gambar salah 1 coast kat new zealand, Kapiti Coast)

ni lagu penuh, kalau nak dengar klik play ye (^_^)

out~
=)

14 comments:

akusukacakapbanyak said...

moga arini lbih baik dr smlm..=)

Cinoi said...

Aww love the song.

YEs to make a better world, semua tu bermula dari diri kita sendiri. CMna nak ubah dunia kalau diri sndri x brubah

AdiaLuze said...

Betul tu ... Sebelom sbuk nak menggubah dunia, perubahan itu perlu kita lakukan ke atas diri kita dulu kaaann ...

Azlina ishAk said...

mlgnye...ramai antre kite xberfikiran mcm tu....

deeya said...

dya baru lepas tengok cermin .. comey rupanya . hahakz ! :)

@tiF said...

kita x bleh jd sprt org lain, tp kita bleh jd yg terbaik!

[ apexogamy ] said...

yes,,that is really true..
:) i'll try my best..

i am S!L4H.. said...

ingin sentiase mencube merubah diri yang sentiasa ade kekurangan ni....

EJA said...

iye betul kata saudari tu :) salam ziarah, eja follow. ziarah la blog eja dan komen di sini http://menulisdenganhati.blogspot.com/2011/03/frust-dalam-bercinta.html

Syukri Kamaruddin said...

nak jadi baeekkk!!!

AdiaLuze said...

Deeya : Yelah .. Sendiri tgk diri sendiri memang comel sokmo ... Wakakaka .. ;D

love said...

ya betul. ubah diri dulu br leh ubah orang lain.
and kalau nak berubah pun, sebab diri nak bukan sebab orang laen..atau sebab org suruh.

Perubahan itu perlu tapi berhati2.

xoxo

kay_are said...

manusie kne satu padu.. baru r leh aman dunia ni ye x? ni asyik nak perang je ape kes.. huu

cemomoi said...

cari kebaikan

tak sempat komen panjang urgent nak ke spital