Friday, February 18, 2011

:: NZ ePisOdEs (eP.2 : NZ CoiNs ) ::

 بِسْــــــــــــــــــمِ اﷲِالرَّحْمَنِ اارَّحِيم 
السلام عليكم
❤♫❤♫❤.•*¨`*•..¸♥☼♥ ¸.•*¨`*•.♫❤♫❤♫❤
 
Kia Ora.. Hi.. Hello
(^_^)

note : Kia Ora adelah 'hi' dalam bahasa Māori..
 
kali ni nak cerita sikit kat korang pasal duit syiling new zealand..
 
to be frank, saya pening-pening lalat + blur je kalau pergi beli barang and dapat balance dalam syiling.. kalau duit kertas tu ok lagi.. faham la jugak..so, bile dapat je syiling buat-buat faham je.. balik bilik baru belek-belek syiling tu..
 
"ooo.. ni 1 dolar.."
 "ooo.. ni 10 sen.."

pening wooo...

agak-agak la, bape lame baru ley expert bab syiling ni ek..
*
wondering*

kalau kat MALAYSIA tu, tengok saiz pun tau dah.. siap ade nombor besar2 lagi.. ni, yang besarnye muke ratu je..tak pun gambar burung kiwi.. huhuk~ nak tau kene belek.. tulis panjang lagi.. guna nombor kan senang..ih2.. bayangkan kalau syiling 50sen kite..
takkan nak tulis "lima puluh sen" adui.. panjang2..
 
contoh : 
 
Neuseeland - New-Zealand AlBr Kiwi 1 Dollar 2003 unc

ini 1 dolar..
kalau convert ke ringgit.. adelah dalam RM2.40

cube tengok syiling kita pulak..
20 Cents Coin Malaysian Ringgit Money Picture

haa.. kan terang dan jelas tu..

haha.. nanti boley la adapt ni.. mule2 memang kekok sikit kot kan..
 
hehe~

(^_^)

out dulu.. nak pergi bersiap.. harini nak explore hutan wellington pulak.. TQ for reading and have a nice weekend..
 
=)

5 comments:

al_hakim said...

wah..kalau t shirt rugby tu bpe syiling pulak kan?huu

g-dragon said...

bestu ? nnti owg luar ingt , 2o inggit , ( duit mlysia )

cemomoi said...

kecik takpe, tak le berat ngat nak bawak

adila said...

lama-lama biasalah tu... itulah bezanya negara org dan negara sendiri.. dh cukup 2 thn jgn x kenal syiling m'sia plak...

chii said...

m'sia gak mesra rakyat..xpe..br lg..lelama nnt insya Allah ok da