Friday, May 21, 2010

♥ qAlBu ♥ HaTi ♥ hEaRt ♥

....بسم الله الرحمن الرحيم 
-السلام عليكم-

•.¸¸.•´¯`•.♥.•´¯`•.¸¸.•


semalam sy tulih ni untuk status FB sy..

"♥ cIk KoTaK hAtI.. SiLe siMpAn pE yG pAtuT jE yE dLm dIrI cIk.. nI aRaHaN dARi cIk tUaN hAtI.. ♥ siLe bErI kErjAsAmA uNtuK dUdUk dIaM2 n x bErLaRi SaNe sInI.. U oNly NeEd HIM (الله ), nO oThEr bEiNg.. bcOz onLy الله is ThE OnE.. ♥"

huhu~ ade gaye or bunyik structural ambiguity kan? *structural ambiguity tu means ayt tu boleh de banyak makne*
disebabkan status ni, abes cousin sy tanye sy kenape..  
"aiyo2.. dear.. nothing la.. fine2.. jiwe x kacau mane la.. biase2 je.. wa x putus cinte pon *bercinte pon xkan.. hihik*, n wa punye hati xde kaki, so secare logik akalnye, die mmg x lari.. *logik kan? kan? kang kalo lari betul2 abes la..hehe* huhu~"

k, sebab dah ade yang tnye..
jom la cite2 sikit ape sebabnye ek..*kalo nak tau bace ler..xmo tau pon bley bace..eh, kene bace..bace je la..eh2? hehe~*
ok dears *dears tu..(◕‿◕✿)hu~*, pada dasarnye saye nk sampaikan yang ni..status tu saje je nak bagi bunyik santai n sempoi.. *hai cik nurussalwa oi, sempoi la sgt konon..huhu~*

 Ya Muqallibal quluub, tsabbit qalbii 'alaa diinika.
"Wahai yang membolak-balikkan qalbu, tetapkanlah hatiku berpegang pada agama-Mu"

Perhatikan riwayat ni :

Syahr bin Hausyab r.a. mengatakan bahwa ia pernah bertanya kepada Ummu Salamah:
"Wahai ibu orang-orang yang beriman, do'a apa yang selalu diucapkan Rasulullah saw. saat berada di sampingmu?"

Ia menjawab:
"Do'a yang banyak diucapkannya ialah, Ya Muqallibal quluub, tsabbit qalbii 'alaa diinika (Wahai yang membolak-balikkan qalbu, tetapkanlah qalbuku pada agama-Mu)."

Ummu Salamah melanjutkan,
"Aku pernah bertanya juga, Wahai Rasulullah, alangkah seringnya engkau membaca do'a: Ya Muqallibal quluub, tsabbit qalbii 'alaa diinika.

Beliau menjawab: "Wahai Ummu Salamah, tidak ada seorang manusia pun kecuali qalbunya berada antara dua jari Tuhan Yang Maha Rahman. Maka siapa saja yang Dia kehendaki, Dia luruskan, dan siapa yang Dia kehendaki, Dia biarkan dalam kesesatan."
(H.R.Ahmad dan Tirmidzi.)


 .......................˙·٠•●♥ Ƹ̵̡Ӝ̵̨̄Ʒ ♥●•٠·˙.......................
sy nak hati sy ditetapkan pada DIA yang satu.. sedang Rasulullah SAW yg maksum pun mendoakan ketetapan hati baginda.. kita xkan x kot..kan..kan..kan..? kang kalo hati tu lari betul2 baru tau.. haaa..time tu kan dah hilang hati kite *padan muke, xjage betul2 lagi..hihi*.. nak p repot kat polis pon xde makne..buat pening kepale diorg je hehe~..*tah silap hrbulan kite yg kene sekeh ngn diorg..merapu lg..haaa kan dah kene..haha~* .. jom la sume kite doa semoga hati kita tetap pada الله dan cinta pada jalan menuju-NYA.. insyaAllah.. Amin~
huhu~ ok la.. pasni, sy janji akan teruskan lagi dgn status2 penuh kontroversi mcm ni.. hihik.. *x kontroversi pon sebenarnye kan? hehe~*

-okie okie.. enough la tu..hehe~ jage diri, jage hati, jage iman all..*peace, out*-
_(.◕‿◕.)V

7 comments:

fArhAnA said...

hehe..betul tu. thnx 4 d rminder :)

manna_salwa said...

:) u r welcome.. sesame kite ingt-mengingt ye..

cemomoi said...

jangan makan hati sendiri yea

manna_salwa said...

cemomoi :
laa.. hati sendiri bley mkn eh? haha~
kalo mmg ley, xmo la..
*uat2 xpahm*
:)

Werdah said...

Salam,

Sungguh banyak doa-doa yang ditinggalkan oleh Nabi kita (Muhammad SAW) untuk kita.

Mudah2an kita dapat amalkanNya.Daripada cara Nabi itu, menunjukkan Baginda amat menyayangi kita sebagaimana Allah juga menyayangi kita.

Hati itu sendiri Allah namakan qalbun kerana sentiasa berbolak balik, berpotensi untuk sentiasa berubah2. Sentiasalah berdoa, insyaAllah Allahjaga hati kita.

manna_salwa said...

Werdah :
insyaAllah..

manna_salwa said...

Werdah :
insyaAllah..