Thursday, May 13, 2010

::tHe pAsT::

....بسم الله الرحمن الرحيم 
-السلام عليكم-

•.¸¸.•´¯`•.♥.•´¯`•.¸¸.•


helLo duNia,
ececeh.. ok.. mood sy tgh baek.. n gile2 siket..hrini, sy nk berbicara tentang masa lampau..iye kawan2.. *angguk2* masa lampau..
bak kata org, masa yang paling jauh dgn kita adalh masa lampau.. ok..*sape setuju sila angkat tangan*..huhu~maafkan mood sy yg hepi semacam ni ye..
kembali kepada topik kita pada hari ini..
td terbaca kat blog senpai Azrai *pinjam ek senpai* yang berbunyik cenggini : 
‘Tiada insan suci yang tidak mempunyai masa lampau dan tiada insan berdosa yang tidak mempunyai masa depan!..’
see..suma org de masa lampau, xkire bek or x bape bek.. indah or x bape indah..  but still ade kan..
sy cuma nk kate, masa lampau sy pon x bape nk indah jgk.. uhuk2.. *eh3..mood tengah bek ni, tibe2 cita pasal ni..uhuk2* apa yg nk saya kata kpd yg menbaca..*kamu, kamu, kamu* yuppy, kamu yg membaca la.. hehe~ jgn judge kawan2 based on masa silam dorg, instead, tolong la diorg yg memerlukan support ni.. katekanlah, *ni situasi je, xde kene mngena dgn sesape k*.. katekanlah ampa ada kawan yg dulu jaat ni..mmg terbaik dr ladang la jaat die, tp die dh start nk berubah.. so jgn la condemn die..sian kat dia.. n jgn ckp belakang pasal keburukan silam dia..sian lagi kat dia.. jap2.. ampa mmg la x uat gitu kan..ehehe..saje je..
k, dari sudut laennya pulak.. *yg ni sebenarny yg nk dsampaikan harini*
dari sudut c pemilik masa lampau tu.. mcm ni la senang kata.. kita, kita, kita ni kadang2 bnyk uat silap, terkhilaf sana sini, terjaat sana sini.. tp once dah berlalu itu kire bende lepas kan.. insaf n sesali diri la cara terbaik k.. the fact that the memories will still be in our kotak pemikiran could never be denied.. yes it will be in there.. still.. ini la yang nk saya katekan, pintu tuk perubahan or pintu taubat tu sentiasa terbuka.. tau je kan? yes, yes, yes.. it is always open for those who believe..

Pintu taubat sentiasa terbuka kecuali setelah roh berada di kerongkongan (sakaratul maut). Dan taubat belum tertutup sebelum mata hari terbit dari barat (Kiamat). Sebagaimana sabda Rasulullah sallahu ‘alaihi wa-sallam: 
مَنْ تَابَ اِلَى اللهِ قَبْلَ اَنْ يُغَرْغِرَ قَبِلَ اللهُ مِنْهُ.       
“Sesiapa yang bertaubat kepada Allah sebelum rohnya berada di kerongkongan (Sakaratul maut), maka Allah menerima taubatnya”.

مَنْ تَابَ قَبْلَ اَنْ تَطْلُعَ الشَّمْسُ مِنْ مَغْرِبِهَا تَابَ اللهُ عَلَيْهِ.
“Sesiapa yang bertaubat sebelum matahari terbit dari barat, maka Allah menerima taubatnya”
so, kita yg dah bnyk uat salah silap ni jgn la ase diri kita ni x diterima dah.. penah dgr ni? "aku dh teruk sgt, ko je la jd bek, aku sokong ko" eh2..jap.. ingt ea kwn2, kite bkn sape2 nk tentukan taubat kita d trima or x..itu suma milik-NYA.. yg penting kita usaha.. kan, kan kan?..*sape sutuju angkat tangan lg sekali* hehe~ 
lagi 1, yg penting tu masa hadapan, waktu yang mendatang, tika yang menanti.. ingtlah kita ni makin  hari makin menghampiri janji-NYA yang 1 iaitu kematian.. kalo x sekarang bila lagi kan? jgn kita tangis dosa n noda silam tanpa uat pape, tapi kita try ubah diri kearah yg lebih baek.. mmg kita kerdil disisi Tuhan, tp, die syg kat kita.. so marilah kita kenal, dekat, cinta n syg kat DIA pulak..
so, kawan2.. jom jadi bek.. ALLAH syg kita.. so, jom ramai2 kita balas sayang DIA..
✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿
 

4 comments:

jane said...

ya Allah
kerdinya rasa diri ini ;(

byk dosa sgt2

Azrai Ahmad Zamri said...

salam ziarah..
nice entry..tahniah! =)
nyway betul la apa yG sis sampaikan tu..sangat2 bersetuju dengannya..
hakikatnya kita tak tahu apa pGakhiran hidup kita, baik atau jahat..kerna yG dilihat bukan mulanya, tapi akhirnya..usaha itu jua yG jadi kewajipan

Anonymous said...

Masa yg lalu
mgape kau mganggu fikiranku
mcalar hatiku

kalbuku sakit kerna mu
kerna memori lalu
yg tlalu duka
myimbah asid
kepada hatiku
hingga parutnye
xbisa hilang

masa lalu
pergilah
terbanglah kau
dr seluruh sudut hatiku
aku xmahu lg
menangis dan bduka

aku xmahu lg sesat
dalam cahaya
buta hati
kerana masa lalu
yg tlalu myakitkan

masa lalu
pgilah kamu
tinggalkan aku
dgn bekas2x yg bmakna
moga bila aku mgenangmu
keimanan
tsenyum pada ku
kerna masa lalu itulah
yg mjadikan aku
bahagia pdhari ini

sajak ciplak dr blog buat cikgu wawa

manna_salwa said...

jane : people change.. :) Allah maha Pengampun kan.. =)

senpai : salam, masyeh2.. setuju ngn kamu jgk.. =)

anon : tQ~ =)