Wednesday, May 26, 2010

::BunGa-BunGA::


....بسم الله الرحمن الرحيم 
-السلام عليكم-

heyya all.. (✿◠‿◠) hari ni kite berkenal-kenalan dgn bunge ok.. hehe~ memandangkan GARDEN saye ni kekurangn bunge, saye nk menambah ceriakan dgn bunga-bunga neh.. bunga ade bnyak jenis k.. ni serba sedikit la.. so, meh la kite tengok bunga k.. (✿◠‿◠)

ini carnation.. kenal x? orang kate *orang la kate kan, xkan bunge pulak yg kate* carnation melambangkan kecantikan dan jgk kemegahan.. omputeh kate pride n beauty.. (✿◠‿◠)

ok, ni pulak tulip.. sume tau tulip kan? ok, tulip cam dlm gambar ni bnyk kat eropah.. kat belanda de la ladang2 tulip cenggini.. *hoho, saye nk p belanda, sape nk taja? hehe* tulip pulak melambangkan declaration of love. ape tuh? haha.. erm, cmne nak translate ni.. kire maksudnye, wargh.. cannot think of what declaration is in malay.. so, t hampa p check kamus sendri la eh.. huhu~ (✿◠‿◠)

next,
yang ni name die sweet pea.. cam orkid pon ade gak kan rupe die.. mcm2 kaler ade bunge ni.. n makna bunge ni adelah delicate pleasure.. delicate pleasure ni kirenye mcm sesuatu yang halus n menyenangkan la.. cm sedap mate memandang gitu..(✿◠‿◠)

ase yang ni pon korg tau ape.. easy kan, bdk tadika pon tau ni bunge matahari.. hehe~ ade nampak x rupe bunge ni mcm matahari?? ade kot.. hehe.. bunge matahari or sunflower ni melambangkan fikiran yang suci.. ceceh.. suci tau.. mcm saye.. huhu~ pure thought.. (✿◠‿◠)

selamat berkenalan dgn lili.. hehe~ ni la bunga lili ok.. lili ni maksud die, majesty.. majesty tu ape eh? ha.. majesty tu keagungan o kegemahan cmtu lah.. ase maybe sbb bunge ni besar kan.. (✿◠‿◠)

bunge ni la yg terlangkup kat header blog ni.. ade nampak?? uuu..bunge ni, name die daisy.. daisy ye anak2.. daisy ni pulak dikaitkan dgn  suci murni, kesetian, kepercayaan, keceriaan n kesederhanaan.. wahh..sweetnye daisy ni..(✿◠‿◠)

say hye to daffodil.. (✿◠‿◠) chantek x? ni la bunge yang riang gembira.. hehe.. makne bunga ni kehormatan n sopan santun.. owh.. bunge ni sopan rupenye.. haha.. bru tau..
sape ingat iklan susu yg ade ako mustafa tu?? ako : 'bunga..bunga..bunga..' lil boy : 'orkid la.'.. hehe~ comel je bdk tu kan.. orkid maknenye, cinta n kecantikan.. oooo..

yang ni la bunge iris.. yg macam dlm lagu awie tu.. haa.. iris ok name die.. so, iris ni maksud die ape pulak ek? iris = pujian.. sesape yg nk puji kawan2 die tu bley bg buge ni, kalo dah agk2 segan dk puji dgn kata2 ek.. hehe

sape x kenal bunge ni sile ketuk kepale sendiri k.. haha.. ni bunge ros.. org panggil mawar k.. biase la, kalo dah ros ni, ape lagi maknenye kalo x cinta.. ceceh.. korg yg dlm ati de taman tu mmg kenal sgt la ngn makna bunga ni..
tp..ingt weh, no forbidden love k.. especially b4 marriage.. pepandai la ampa pk noh.. (✿◠‿◠)

inilah buttercup.. comel kan? hehe buttercup ni keceriaan dan keanak-anakkan.. alolo.. awat la comey sangat.. hehe

morning glory.. ni bdk2 panggil bunge seri pagi.. ala..yg pagi je die berseri tu.. waktu2 len x dah.. hehe.. morning glory maksudnye kepura-puraan.. hoh?! eh? haha.. tu la.. berseri ade mase lagi, kan dh kene pura2.. haha.. baru i tau..

cherry blossom.. biase jumpe kat jepun..ala, yg para2 sakura tu.. ni la bungenye.. cik sakura.. sakura ni maknenye pelajaran.. yup, education.. intelek betul la bunge ni.. huhu~ (◕‿◕✿)

ni la lavender.. yg selalunye jd wangian bedak, perfume, n yg sewaktu dgnnye tu.. lavender ni org kate bau die menenangkan.. betul eh? hiii..bunge ni melambangkan kesetiaan.. wah.. sweet la u lavender.. hehe~ (◕‿◕✿)

lilac.. lilac ni dikaitkan dgn Youthful innocence.. suci2 remaje cmtulah.. kot.. hihi

teratai atau cik lotus.. cinta yg renggang.. n juge melupakan masa lalu.. hmmm..nape la maksud cik lotus ni mcm sadis je.. ih3..

periwinkle.. tau kan bunge ni yg logo MAKNA tu.. bunge ni bley di define sebagai persahabatan baru.. ataupun ingatan.. camtulah lebih kurang..

magnolia.. mcm name eskim tu.. magnolia k.. adepon maksud bunge ni adelah kecintaan pada alam sekitar.. wah.. ni bunge utk aktivis alam sekitar ke ape.. huhu~

jasmine @ melur.. ha.. bunge ni kat kg sye ade.. wangi.. sesuai la dgn makne yg die bawak.. kelembutan, kekayaan, n keanggunan.. anggun x? bley la kan.. hehe

meadow.. bunge ni org kite panggil ape eh? ade x kat malaysia? bunge ni pon sadis jgk maknenye.. kire2, org yg mendifinisikan maksud2 bunge ni kata, meadow ni melambangkan putus asa.. adoi..ape la salah cik meadow sampai gitu intepretasi die.. ih2..sabar je la cik meadow eh.. uuu~

k, bnyk dh.. nanti2 kite kenal2 ngn bunge2 len k..
pape pon, ciptaan Allah taala mmg cntik2.. sume indah2.. marilah kite menghargai anugerah ciptaan Tuhan utk kite ni k..



5 comments:

fitrijohari007 said...

byk nye pasal bunge2 ni xtau..haha..ade yg pnah jumpe tp xtau name..ade yg xpnah tau lgsg...thkz for the info~

manna_salwa said...

fitri :
thanx jgk singgah tengok2 bunge kat cni ea..
=)

Azrai Ahmad Zamri said...

salam ziarah..
ehk?..r0se n mawar tu sama ek? baru senpai tahu..ahaaks! ;0
nyway nice entry..makin berseri2 la garden ni ngan bunga2-an..macam2.. tiap bunga da maksud tersendiri juga rupenya..
hmM, dalam hati sis da ada taman ke? ada bunga apa kat situ? kui3! ;)

mamawana said...

Salam ziarah...mama visit...

Cantikkkkk......love bunger . Nice entri.

(Tetiba teringat lak allahyarhamah cik munger blogger yg baru meninggal beberapa hari kelmarin di Mekah semasa menunaikan umrah...al fatihah)

manna_salwa said...

senpai :
salam,
ade2.. bunge api.. hehe..

mamawana :
salam,
masyeh2.. ^_^

(Al-Fatihah..)