Tuesday, July 19, 2011

:: THE PEARL ::

....بسم الله الرحمن الرحيم 
-السلام عليكم-

pesanan before pergi lebih jauh : entri ni tiada kena mengena dengan novel BI form 5 tu ye..

so.. kalau bukan nak cerita pasal coyotito kene tembak apa yang cik nurussalwa nak cerita ni??

nak tahu?
baca jom!

~~~

saya sangat sukakan mutiara..

bukan nak kata saya ni materialistik, bukan in term of perhiasan yang saya maksudkan..

saya suka nature mutiara..
cantik..indah..berkilau..tapi..
terselindung dalam cengkerang tiram..nun jauh di dasar lautan yang dalam..

nak dapatkan sebutir mutiara tu, tak mudah macam nak dapatkan sebutir pasir pantai..
kene menyelam dalam-dalam dan itu pun belum tentu jugak akan dapat mutiara yang terbaik..

personally saya nak jadi macam tu jugak..
cantik and mahal tapi terselindung dan tersimpan.. dijaga rapi..

and guess what? islam makes me feel like a true pearl..

kenapa?

easy,
sebagaimana Allah memelihara sebutir mutiara di dasar lautan.. sebegitu jugalah Allah memelihara seorang muslimah..

Allah suruh kita tutup aurat.. jaga and pelihara baik-baik maruah kita.. 
sebab apa ye?
sebab kita semuanya Allah jadikan cantik.. dan juga mahal..

dan bukan mudah untuk melihat dan memiliki seorang muslimah.. hanya yang terbaik, yakni yang benar-benar berani untuk melafaz akad ikrar untuk menjaganya dengan baik dapat memilikinya..

itulah bagaimana Allah pelihara seorang muslimah..

Allah suruh tutup aurat bukan sebab Allah nak siksa kita.. tapi sebab Allah sangat sayangkan kita..

sama macam Allah pelihara mutiara di dasar lautan tu, makin lama ianya tersimpan, maka makin indahlah ia..

~~~

a sister once said :"buku yang kite sayang, kita balut cantik-cantik.... hadiah special nak bagi kat orang, kite balut lawa-lawa.. barang kemas yang mahal-mahal, kite simpan dalam kotak yang kukuh dan selamat... tapi, diri kite ni..? tak sayang ke?? tak special ke?? tak mahal ke??"

~~~

fikir-fikirkanlah..

jom kembali ke fitrah asal seorang wanita.. mahal dan terjaga rapi..

out~


4 comments:

FasiHaH SupiaN said...

betul tu sis.....
begitu juga berjumpa dengan Allah, keluar rumah kita berpakaian kemas dan bersih, nak menghadap Allah pun patutnya begitu juga....

Islam is where the real inner peace evolve! kan..^^

zer0xs said...

weeeeee....... kalau laki punye version ade tak? :D

mrs puex said...

salam kenal..

singgah sini dan folow..
jom singgah n folow blog sy pulak..
http://mrspuex.blogspot.com

big hug!!

Cik Aqilah Wardah said...

suke dengar lagu nazrey Johani - Muslimah...

lirik yg ringkas, namun penuh dgn didikan....
lirik yg ringan, namun memberi penuh keinsafan..

bila dengar lagu tu, terasa seolah2 mendengar harapan seorang ayah kpd anaknya... terus membandingkan diri, adakah seperti yg diungkapkan..

terasa kerdil & lemahnya iman utk memenuhi permintaan seorang 'ayah'.. apatah lagi mematuhi perintah Allah & Rasul..

tuntun hamba mhidup di dunia-Mu... T___T