Monday, July 18, 2011

:: KENAPA YE SENYUMAN ITU SEDEKAH? ::

....بسم الله الرحمن الرحيم 
-السلام عليكم-


Dari Abu Dzar ra., Rasulullah SAW bersabda : 
"Engkau tersenyum di depan saudaramu adalah sedekah" 
(Riwayat Bukhari dari Kitabul Adab)

(^_^)

:: KENAPA YE SENYUMAN ITU SEDEKAH? ::

cuba tengok muka orang yang senyum.. 
rasa apa ye?
ada rasa nak senyum jugak tak?
seronok kan tengok rupa orang yang senyum?

macam tulah jugak bila kita memberi sedekah kepada orang yang memerlukan.. pasti orang yang menerimanya akan merasa gembira dan senang hati.. 

sebab itulah 'senyuman itu satu sedekah'..

jadi..
muka tu jangan asyik nak masam mencuka je ye..

orang tengok pun rasa tension.. silap hari bulan orang tengah happy pun boleh rosak mood tengok muka korang..
hihi~

so, senyum sokmo la noo..

(^_^)

out with a smile on my face.
see ya!



14 comments:

zer0xs said...

hihihi kalau kite marah orang pun kite masih tersenyum.. adakah normal? :p

cik nurussalwa said...

zer0xs : haha.. kene check balik la kalau itu kondisinya..

Si DauN CeRi said...

senyumlah, senyumlah, ahaiii cek mek molek..



hihihi



nampak tak sy tgh senyum baca entri ni? ^__^

AzlanYussof said...

Lepas ni mesti selalu senyum....

Cik Aqilah Wardah said...

hehehe dtg cni dgn senyuman!! ^_____^

kalo kita marah org pon still tersenyum, itu tandanya, kita org yg sabar.. insya Allah... :)

zer0xs said...

sabar ek? huhuhu kalau barang yang tersayang hilang kena curik ..kite masih tersenyum.. itu pun penyabar ke? dah la mahal.. tersayang plak tuh.. huhuhuuuu

cik nurussalwa said...

zer0xs : people are different thats all to it.. if u r like that, then u r unique in ur own way..
things happen, i lost many of my precious belongings too.. i often encounter problems in life.. i dont always have the 'right' time to smile too.. but i know, apa-apa yang jadi pun datang dari Allah.. dan pastinya itu yang terbaik..

so, i do, most of the times, smile (^_^)
itu tanda redha saya pada ketentuanNYA, dan juga tanda keyakinan saya pada janjiNYA..
DIA tak akan menguji saya dengan sia-sia..

(^_^)
wallahualam~

zer0xs said...

huhuhu yeahh.... sebab ramai yang berkata saya ganjil sebab ape je selalu senyum hahahaha :D peace yeahh.. i know DIA tak akan menguji dengan sia sia...

Cik Aqilah Wardah said...

zeroxs: kena selalu ingat, yg ada hari ni, semua pinjaman.... hatta org yg amek tu pon, die pinjam jugak.. sbb, 1 hari, kalo tak hilang, benda tu akan rosak, dan takkan ada manfaat lg utk si pemilik..

Wallahu a'lam.. dan lg 1, kene selalu igt jugak semuanya dah tertulis... barang tu akn hilang pd hari sekian jam sekian di tempat sekian2...

moga kita semua tabah dgn takdirNYa, insya Allah... ^_______^

zer0xs said...

Yeahh... itu salah 1 pegangan.. yang membuat kan saya masih mampu tersenyum dan redha :D

Alisya said...

senyum tak perlu kata apa-apa~~

mindaKhayaLan said...

lau da nama sedekah tu bila kita senyum jagn kecoh2 plak..hehehe

yul said...

senyum la sokmo2...=)))

zer0xs said...

senyummmm keluarkan pipi pipi anda..~ toing toing toing~