Wednesday, April 14, 2010

??TiKam, MeNiKaM, DiTikAM??

 ....بسم الله الرحمن الرحيم 
-السلام عليكم-

Rasa nak sangat mencoret sesuatu kat blog ni..
lately bnyk benda yg berlaku kat sekeliling, yg asek dok trigger my thinking..
aih..
macam mana nak mula ni..
hmm..
ok, kita start satu dulu la..
sekarang sedang hangat isu kawan mkn kawan or 'backstabber' kat sini..
apa n siapa sebenarnya 'backstabber ni?'
ok, cik Wiki kate backstabber ni "Somebody who is nice to you face-to-face but says nasty hurtful things to others about you behind your back. Another term for people like this is'two-faced'."
'two-faced' = org yg 'talam dua muka'..
orang2 mcm ni boleh termasuk dalam golongan munafik..

Sabda Rasulullah s.a.w yang maksudnya:
“Ada empat perkara, sesiapa yang melakukannya maka ia adalah seorang munafik tulen. Sesiapa yang melakukan satu daripada empat perkara itu, maka ia mempunyai salah satu daripada sifat munafik, hingga dia meninggalkannya . (Empat sifat itu ialah) apabila dipercayai ia khianat, apabila bercakap ia berdusta, apabila berjanji ia mungkir dan apabila bertengkar ia mengenepikan kebenaran. (Menegakkan benang basah ) “.

nauzubillah.. mintak dijauhkan dari sifat2 terkutuk mcm tu..
apa yang menjadi isu sekarang adalah tindakan2 begini bukan saja tidak elok, malah boleh menyebabkan putusnya tali silaturrahim dan menimbulkan fitnah dan salah sangka.. boleh jadi pergaduhan, masam muka, kutuk mengutuk dan mcm2 lagi..
Astaghfirullahalazim..

boleh x teman2 blogger bagi pendapat macam mana nak berdepan dgn golongan yg macam ni? sy sendiri buntu..walaupon secara lahirnya bukan sy yg di tikam dari belakang.. luka kawan2 yg terkena terasa juga pada diri ni.. sy kasihankan bkn shja mangsa malah si penikam juga.. semuanya memerlukan sokongaan dan bimbingan.. persoalannya cara yang berhikmah bagaimana perlu diambil?

setakat ni yang mampu dibuat adalah berdoa dan berharap..

~wallahualam~

2 comments:

Azrai Ahmad Zamri said...

salam ziarah..
hMm..t0pik yG menarik tp agak rumit..
c0z sedar tak sedar mmG gejala ni membarah di mana2, malah dlm apa2 institusi sekalipun..termasuk institusi kekeluargaan sendiri..depan A cakap lain, depan B cakap lain..depan A kutuk B, depan B kutuk A..

kalulah insan insaf hakikat lidah lebih tajam dr mata pedanG, pasti perkara cam nie ley dibendung..banyak faktor yG boleh dilihat dan diperbaiki, semuanya datanG dr hati.. sifat dengki, buruk sangka, memandang hanya diri yG betul, memandang dunia secara negatif..selagi sifat2 ini bertakhta, selagi itu akan ada yG menikam & ditikam..

fitrijohari007 said...

moge dijauhkan drpd menjadi backstabber atau di backstab oleh org lain...