Saturday, April 10, 2010

Apa kata "Mat Saleh" tentang "Wanita menutup aurat?"

 ....بسم الله الرحمن الرحيم

assalamualaikum semua.. ini ada nota yg saya dapat dari facebook ..
tergerak untuk dikongsi dgn semua..
insyaAllah boleh dijadikan pengajaran..

✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿Menutup aurat membuka kewanitaan dan kemuliaan. Sebagai contoh R. Stevenson menulis dalam Toronto Star bertarikh 23 Januari, 2002 berhubung etika pemakaian wanita Islam. Beliau berkata, "ketika saya dan rakan-rakan sedang makan malam di sebuah restoran, kami duduk bersebelahan dengan tida orang wanita muda. Tiba-tiba dua orang wanita Islam masuk dengan pakaian yang agak konservatif dan duduk bersebelahan dengan mereka. Kami dapat mendengar ketiga-tiga wanita tadi berbisik-bisik sesama sendiri berhubung kedua-dua wanita Islam itu, 'Mengapa mereka berpakaian seperti itu? Saya simpati dengan mereka!' Ketiga-tiga wanita (barat) itu akhirnya membayar bil dan terus beredar. Mereka memakai seluar yang ketat, skirt yang singkat, kasut bertumit tinggi, gincu yang tebal dan bahagian dada mereka didedahkan secara yang menghairahkan.

Kami alihkan pandangan kami kepada kedua-dua wanita Islam tadi. Tudung mereka yang hitam menzahirkan peribadi mereka yang bersopan santun. Gaya mereka nampak asli. Pakaian mereka, walaupun konservatif, menampakkan sifat kewanitaan yang indah. Berpakaian secara sopan menakutkan wanita barat. Kenapa? Adakah kerana mereka tidak mahu kehilangan hak bagi menunjuk-nunjuk? Selepas kami berbincang berkenaan isu ini, kami merumuskan wanita-wanita Islam berjaya membebaskan diri mereka daripada perangkap fesyen tanpa perlu menunjuk-nunjuk, bersaing, berbelanja lebih dan berdiet bagi menarik perhatian kaum lelaki ataupun wanita. Kami mendapati kedua-dua wanita Islam itu lebih menarik sekiranya dibandingkan dengan ketiga-tiga wanita barat tadi.

Penonjolan seks dalam masyarakat kita sudah menjadi suatau budaya arus perdana sehingga kita menganggap adab dan sopan santun suatu kemunduran. Dalam konteks jangka panjang, apabila kaum lelaki melihat secara yang lebih jauh (mengatasi seluar ketat dan tumit tinggi), mereka akan menyedari perasaan terdesak bagi mendapat perhatianlah (yang menyebabkan wanita-wanita barat begitu ghairah dengan fesyen). Wanita yang mementingkan adab dan kesopanan tidak akan terperangkap dengan suasana yang memperdayakan ini. Mereka berbangga dengan apa yang mereka miliki. Ingatlah ini apabila anda bersimpati dengan wanita-wanita Islam!."

  

3 comments:

Azrai Ahmad Zamri said...

salam ziarah..
seperti pernah terbaca artikel ini..
nyway syukran kerna mGingatkan..begitulah pandangan kehidupan, tidak kira muslim atau non-muslim, jika berfikir dengan kewarasan & fitrah insan..pastinya menemui hakikat yG sama, kebenaran hukum Tuhan yang satu..cuma mahu akui atau tidak saja

manna_salwa said...

to azrai ahmad:
salam kembali,
artikel ni mmg diambil dari sumber lain..
sengaja mahu dikongsikan..
sy setuju dgn pandgn saudara tu..
walauapa pun kembali kpd bgaimana kita menilai..
dan celik seseorg itu..
betul la manusia perlu sentiasa d ingati..
syukran saudara ats pandgn saudara..

fitrijohari007 said...

ade juga ye org barat yg suka dengan penampilan wanita islam yg menutup aurat...
btol juga tu..jadi xdelah wanita islam terperangkap dengan dunia fesyen ni semata-mata nak menarik perhatian kaum lelaki...