Friday, November 26, 2010

:: “Until you spread your wings, you’ll have no idea how far you can fly.” - Anon - ::

....بسم الله الرحمن الرحيم 
-السلام عليكم-

•.¸¸.•´¯`•.♥.•´¯`•.¸¸.•

Nak buat entry blog ni kena la ada mood kan? Betul tak? Saya rasa betul la jugak. Huhu~ nak membebel sikit dalam entri kali ni. Rasanya dah lama jugak tak membebel kat blog ni. Blog ni pon dah lama sunyi sepi,  terabai je. Kesian kan?
Okie, now, cik nurussalwa kembali. =)
 Enough la dengan perenggan pengenalan tu. Jum kita ke perenggan isi pulak.

(hehe~, macam nak buat karangan BM penulisan UPSR je..)

Tuan-tuan dan puan-puan,
Pernah tak rasa macam mana perasaan nak pergi jauh dari keluarga dan orang-orang tersayang? Rasanya ramai antara blogger-blogger yang pernah rasa perasaan ni. Yang saya maksudkan adalah belajar di luar negara ye.. jangan fikir yang ngak-ngak ya ibu-ibu bapak-bapak. 

macam mana perasaan tu ea? Sedih ke? Ke gembira? Ke sayu? Hmmmm~

Kepada yang pernah melalui situasi ni, sudi-sudi la berkongsi pengalaman kat sini.
Saja nak tahu.
Personally la kan, bagi saya, pergi study overseas ni or biasanya budak-budak sebut sebagai ‘fly’ ni satu peluang yang datang mungkin sekali je seumur hidup. Of cuz the first thing that one would possibly feel is EXCITEMENT. Kan-kan? Betul tak?

(betul la kot kan?)

Sebelum nak fly tu, dalam masa2 foundation tu, mesti rasa macam lambatnya masa berlalu, ye la.. nak fly la kata kan. Tak sabor la tu konon. Huhuk~!
Tapi....
Semakin hari, semakin hampir waktunya untuk fly.. untuk meninggalkan orang-orang tersayang dan tanah air tercinta. Masa ni la.. rasa SEDIH tu datang. Siyus sedih! Fikir je pon boley sedih.. macam mana la kalau rasa betul-betul.

(emosi pulak, macam die je yang nk fly)

Huhu~
Betul tak ape yang saya tulis ni wahai readers yang lebih berpengalaman? Maybe la..
Kalau saya la yang berada dalam situasi ni, mesti perasaan dah bercampur baur. jap sedih, jap hepi, tiba-tiba sayu je pulak, then, excited. Macam-macam jadi rasanya.
Dalam waktu menanti tu pulak, mesti asyik fikir, macam mana hidup kat tempat orang. Best ke? Mak tak de kat sana nanti. Ayah? Takde jugak. Si dia? Lagi la..yang ada just kawan-kawan, kawan-kawan tu la yang nak kena support each other. Jangan sampai ada yang terbiar sepi seorang-seorang.
Satu lagi yang akan saya fikir : keadaannya lepas balik dari overseas nanti.

macam mana rupa orang-orang yang  dah bertahun kita tak jumpa. Yang pasti, mesti ada yang berubah. Kan? Kalau dulu yang kecik-kecik tu masih tak tahu berjalan, nanti mesti dah tahu berlari, kalau ada saudara mara yang single lagi, mungkin nanti sudah berkeluarga. Kalau ada yang tengah belajar, mungkin dah tamat pengajian. kalau macam kes saya ni, dari guru pelatih, mungkin dah jadi CIKGU. =)

Risau dan takut jugak memikirkan apa yang mendatang.
Tapi.. the core thing is to experience what life has to offer us. Ye la kan, mungkin akan sedih.. mungkin akan homesick melampau, mungkin akan rasa rindu sangat-sangat. But, hey, itu semua pengalaman hidup. Yang pasti akan mendewasakan kita. Betul tak? Rasanya betul la. Haha~



Okie la..
Cukup sampai di sini sahaja untuk kali ni.
Sampai bertemu lagi di lain masa.
Jaga diri, jaga hati, jaga iman.
Assalamualaikum wbt.
=)
Cik nurussalwa, out~


8 comments:

NOOR FATIN said...

xpenah alami. blaja kat kulim je. itu pun tempat sendiri. hehe

cemomoi said...

aiseh tak pnah blajo kat luo negara jadik takde pengalaman cuma dah g oversea tapi takde la pulok orang nak tolong sedih-sedih cam orang nak g aji tu

manna_salwa said...

noor fatin : ase2 je la kan.. :)

pakcik : ckp psl aji ni.. doa2kan p.cik sy yang berada d mekah sekarang.. sakit kritikal.. xdpt nk bwk balik msia.. apepun, alhmdllh, rukun ajiny dh tertunai semua..

Hajah Nafisah bt. Haji Md. Noor said...

salam ziarah kembali. semua yg berlaku bukan kehendak kita. itu Allah yg berkuasa di atas peristiwa yg akan dan telah berlaku.

fitri said...

impian tu ade..tapi masih belum ade peluang lagi..huhu..uitm dihatiku ajela..

mumumeow said...

kak wawa..sy pun x studi luar ngre gk..huhu..

tpi brdsrkn pengalaman adik sy kt mesir skang ni...kne cube sesuaikn diri dulu la..klu boleh sebelum pi sna kne belajar dulu budaya tmpt depa caner...so bila smpai tu x la trkejut sgt... :D hope mmbntu...

Seri Bahasa said...

best juga pergi luar negeri. seri belum ada pengalaman lagi. seri cuma doakan selamat dalam perjalanan dan selamat kembali dengan jayanya.

Anonymous said...

seronok ada, sedih pun ada, pijak kaki di airport rasa semacam je, maklumlah negara org lg pon cm 2 org je. bahasa pun xfhm, takut n cemas. pengalamanku wkt belaja di korea dl, tp lepas tu seronok gler