Tuesday, July 13, 2010

:: the UpS and DoWnS ::

....بسم الله الرحمن الرحيم 
-السلام عليكم-

•.¸¸.•´¯`•.♥.•´¯`•.¸¸.•

it is a sure that life is full of ups and downs.. it it for us to bear with them.. saya suke kate yg life tanpa this roller coster effect  tak meriah.. ye, memang betul sume orang sukekan hidup dalam kegembiraan, keceriaan, kebahagian and all.. tapi, kadang-kadang we need to be in that down moment.. bukan ape.. itulah guru kehidupan.. from that we will learn to be a better person, a better someone..

the roller coster

aha.. kadang-kadang memang letih dengan kehidupan ni.. sume bende complicated je rase.. sume bende tak dapat nak tercapai dek akal manusia yang sejengkal je ni.. tp tu la.. yang mengatur hidup setiap dari kita ni bukan kita sendiri.. benar, kita yang merancang, namun yang menentukan tu tetap yang maha Esa.. sesungguhnya DIA lebih tahu.. jadi, i believe that all things happen for reasons.. sume yang berlaku tu ade hikmahnye sendri.. kite tak boleh nak mempersoalkan takdir.. terima.. redho.. dan ikhlaskan hati.. terima ketentuan hidup ni.. itu juga satu bentuk kebahagian.. at least bagi saya ianya kebahgiaan.. bila kita redho dan ikhlas hati pasti menjadi tenang..kan2?
=)

 
live in present..

So, pada mereka yang rase hidup bahagie je, tekanan sikit-sikit, tensen study tak masuk ke, tensen terputus kasih ke, tensen elaun tak masuk-masuk ke, ingat la ade org lain yang lagi susah dari kite. Agak kalau dah happy tu ingat jugak la ade orang ynag tak se'happy' kita.. in short beragak la kan. 

live.laugh.love

Bagi yang rasa hidup terseksa tu, ingatlah Allah ada. DIA tak seksa korang la. Tapi DIA sedang berbicara ngn korang, nak ingatkan korg tentang sabar dan ikhlas. Ingat lagi pada Nabi Yusuf yang di humban ke penjara kerana difitnah mencabul Zulaikha? Sabda baginda ketika berada di penjara :
“Ya Allah, jika memang kehidupan penjara lebih bererti bagiku daripada dunia luar, maka aku lebih memilih hidup di penjara tapi dekat dengan-MU, daripada hidup dengan manusia pendusta.”

sampai begitu sekali baginda melihat sesuatu ketentuan yg ALLAH tetapkan untuknya.. jadi, for us, just be positive k.. bersangka baiklah dgn ALLAH.. DIA menetapkan segala2nya lengkap dgn 1001 hikmah.. ade yang kita tau..dan ade jgk yang kita tatau..

taste the experience..
sebenarnya, ups and downs dalam hidup ni rencah kehidupan.. tak semua yang indah diluarnya itu indah didalam.. tak semua yang nampak menyiksakan itu adalah siksaan.. ini kehidupan..sume ade hikmahnye terjadi dan tersurat macam tu.. so just percaya.. takde ape yang berlaku dengan sia-sia..


life's worth living.



so, to all.. just be strong, keep the faith, and smile. sometimes, even when we are not happy, and we are pretending to be. we are doing good deeds actually. at least we managed to ease worries from the heart of people around us. however, the best thing to do is to share what we feel with someone that we trust. keeping the pain in our heart will only rotten our soul. make choice of our own. but in the end, show no regret.




all in all, lets live our life to the fullest. aim high. we might keep falling. but at least we will have learned. and grown up. 
=)


p/s : life is a climb, but the view is great. -miley-


out~

3 comments:

cemomoi said...

hidop tak meriah le kalu takde masalah dan nanti kita akan jadik tak proaktif.. kan ke manusia nak jadik khalifah di muka bumi takan nak duduk gitu je

manna_salwa said...

cemomoi : hehe~ very true.. xkan nk dok diam je an..

an_nissa89 said...

tension?tekanan?pressure? bungkus je semua wa.. =)