Sunday, August 11, 2013

UKHWAH TU BUKAN YANG MANIS GULA JE TAHU?


....بسم الله الرحمن الرحيم
-السلام عليكم- 
•.¸¸.•´¯`•.♥.•´¯`•.¸¸.•

bila sebut perkataan ukhwah apa yang terlintas dalam kepala kita?


"makanan enak?"

"berbulatan gembira bersama?"

"bermain bersama?"

"jaulah (trip)?"

"sekumpulan kakak-kakak bertudung labuh yang baik?"

err..

krik..krik..krik..

~

Ukhuwah Islamiyah ialah suatu ikatan yang mempunyai ciri-ciri berikut :


PERTAMA : Ia  adalah nikmat Allah swt
"Dan berpeganglah kamu semuanya kepada tali (agama) Allah, dan janganlah kamu bercerai berai, dan ingatlah akan nikmat Allah kepadamu ketika kamu dahulu (masa Jahiliyah) bermusuh-musuhan, maka Allah mempersatukan hatimu, lalu menjadilah kamu kerana nikmat Allah, orang-orang yang bersaudara; dan kamu telah berada di tepi jurang neraka, lalu Allah menyelamatkan kamu daripadanya. Demikianlah Allah menerangkan ayat-ayatNya kepadamu, agar kamu mendapat petunjuk."(QS Ali Imran : 103)


KEDUA : Umpama tali tasbih yang hanya diikat dengan taqwa
"Teman-teman akrab pada hari itu sebahagiannya menjadi musuh bagi sebahagian yang lain kecuali orang-orang yang bertaqwa." (QS Az Zukhruf : 67)


KETIGA : Merupakan kehendak Rabbani
"Dan yang mempersatukan hati mereka (orang-orang yang beriman). Walaupun kamu membelanjakan semua (kekayaan) yang berada di bumi, niscaya kamu tidak dapat mempersatukan hati mereka, akan tetapi Allah telah mempersatukan hati mereka. Sesungguhnya Dia Maha Gagah lagi Maha Bijaksana." (QS Al-Anfal : 63)
KEEMPAT : Merupakan cermin kekuatan iman
"Orang-orang beriman itu sesungguhnya bersaudara. Maka, damaikanlah (perbaikilah hubungan) antara kedua saudaramu itu dan takutlah terhadap Allah, supaya kamu mendapat rahmat." (QS Al Hujuraat : 10)

sumber ]

~

ukhwah tu bukanlah benda yang sweet-sweet je.. bila pahit je semua lari dah tak ada ukhwah.. alahai.. sedihnya.. itu bukan ukhwah.. 


No comments: