Sunday, June 24, 2012

KELAPANGAN HATI

....بسم الله الرحمن الرحيم
-السلام عليكم- 
•.¸¸.•´¯`•.♥.•´¯`•.¸¸.•

minggu lepas berlalu dengan wajah yang muram, dan hati yang resah, resah dan penuh kebuntuan.. tenggelam dalam kecelaruan.. hampir hilang, hanyut..

fikir itu, fikir ini.. terbang, melayang.

hati meronta, inginkan hikmah, hikmah disebalik apa yang telah terjadi, jiwa jadi makin tak tenteram.. 

dan tangisan pun menemani diri.. 

"ya Allah, bantu aku untuk melalui ini, bantu aku untuk benar-benar redha.. bantu aku untuk menyucikan hatiku ini.."


lalu, dengan sentuhan kasih-NYA, DIA memberikan pujukan-NYA.. buat diri ini..


Dengan nama ALLAH yg Pengasih, Maha Penyayang

"Bukankah kami telah melapangkan dadamu? 
Dan kami telah menurunkan bebanmu Darimu, Yang memberatkan tanggunganmu, 
Dan kami tinggikan sebutan (nama)mu Bagimu. 
Maka sesungguhnya bersama kesulitan ada kemudahan, 
Sesungguhnya bersama kesulitan ada kemudahan. 
Maka apabila engkau telah selesai (dari sesuatu urusan), 
tetaplah berkerja keras (untuk urusan yg lain). 
Dan hanya kepada Tuhanmu lah engkau berharap."


Allah aturkan untuk usrah minggu ni mak usrah saya bagi tafsir surah ni; surah Al Insyirah.

selama ni, saya selalu je baca surah ni, lagi-lagi bila nak exam, ataupun bila ada presentation, assignment nak buat ke, sebab ayat "bersama kesulitan, ada kemudahan" tu lah.. rasanya ramai jugak yang amalkan surah ni kan? baca je la tapi, fahamnye idak le~ ehem.

tapi, after saya dapat tafsir surah ni.. hati saya jadi berbunga-bunga.. mekar, mewangi.. hilang semua sedih yang saya tanggung hampir seminggu tu.. rasa terbang di awangan.. seronok! blessed! :)

Alhamdulillah..

maksud nama surah ini sendiri adalah 'kelapangan hati'. mahunya tak terasa lapang hati ni.. :) lagi-lagi bila dah faham tafsirnya.. suka! suka! 

Allah turunkan surah ni selepas surah Ad-dhuha, untuk siapa yang nak tahu kisah ad-dhuha, boleh tengok video yang saya bubuh kat bawah entri ni. highly recommended, trust me, it can change you life. :)

btw, apa yang saya tersentuh sangat dengan surah ni ea?

simply because, saya rasa yang Allah nak bagitahu saya, tiada apa yang perlu saya resahkan, sebab DIA dah pun bantu saya untuk melapangkan dada saya. apa yang saya perlu buat sekarang adalah menumpukan sepenuh hati, jiwa malah segala-galanya hanya kepada-NYA.

saya rasa terlalu peribadi untuk share apa yang saya lalui, cukuplah untuk saya katakan yang saya amat bersyukur atas apa yang telah terjadi, 

dan keyakinan tentang adanya hikmah itu semakin meninggi, dan.. saya dah tak mahu mempersoalkannya, kerana hikmah itu adalah milik-NYA, kelak, bila masanya tiba, pasti DIA akan menunjukkan hikmah itu pada saya. :)

kuncinya adalah : hanya kepada-NYA lah kita berharap.

:)

ini video surah ad-dhuha tu, pendek je.. tapi zuuppp! menyusuk ke dasar hati.

bukak hati luas-luas, doakan Allah tunjukkan sesuatu, tekan button play, selamat menonton!
may Allah bless.



:)

sekian.

3 comments:

sharing is caring said...

amin..

Limin said...

hidup penuh dengan dugaan.. hadapi dengan penuh tabah..

Outbound di malang said...

kunjungan gan,bagi - bagi motivasi
Hal mudah akan terasa sulit jika yg pertama diipikirkan adalah kata SULIT. Yakinlah bahwa kita memiliki kemampuan dan kekuatan.
ditunggu kunjungan baliknya yaa :)