Friday, January 27, 2012

:: ERTI MENJADI SEORANG YANG BAIK ::



....بسم الله الرحمن الرحيم 
-السلام عليكم-

•.¸¸.•´¯`•.♥.•´¯`•.¸¸.•


semalam, ada seseorang tanya saya : 
"macam mana nak jadi anak dan orang yang baik ye awak?"


jawapan spontan saya : 
"buatlah yang baik-baik.. being friendly contohnya.. anak yang baik dengar kata ibu ayah. tak melawan. cakap baik-baik dengan diorang. orang yang baik, buat apa yang orang sekeliling suka."


hmm..


tapi, saya asyik terfikir je..
betullah, macam mana ye nak jadi seorang yang baik?


semakin saya fikir semakin serabut jadinye.
sebab apa?
sebab..
bukan mudah nak puaskan hati semua orang..


then, saya terfikir sesuatu..


walaupun kita tak tahu tentang orang,
at least kita tahu tentang diri kita kan?


jadi.


BUATLAH APA YANG KITA RASA KALAU ORANG BUAT PADA KITA, KITA RASA ITU BAIK.


e.g :


kalau kita rasa orang respect kita itu adalah tindakan yang baik, jadi kita respect la orang.


kalau kita rasa orang senyum kat kita itu perbuatan yang baik, kita senyum kat orang.


kalau kita rasa orang tolong kita itu perbuatan yang baik, kita pun kenalah tolong orang.





dan


JANGAN BUAT APA YANG KITA TAKNAK ORANG BUAT PADA KITA.


e.g :


kita taknak orang cakap kasar-kasar dengan kita, so, jangan cakap kasar-kasar dengan orang.


kita tak suka orang tipu kita, so, kita tak boleh la tipu orang.


kita tak berkenan dengan orang yang suka memaki, jadi.. kita janganlah join sekaki.


dan sebagainya.





~~~


kalau kita rasa kita tak cukup baik, itu anugerah, at least kita sedar dan tahu siapa kita dan kita boleh memperbaiki diri..


musibahnya adalah kita rasa kita cukup baik dan kita senang dengan rasa itu.


sesungguhnya,
tiada siapa yang sempurna kerana kesempurnaan itu adalah hak ALLAH semata.


kita manusia biasa, banyak lemahnya, tapi DIA kurniakan kita naluri tentang kebaikan.
fitrah kita juga sukakan kepada kebaikan.


carilah dalam diri sendiri, sebenarnya kita tahu apa itu erti menjadi seorang yang baik.


at the end,
WHAT YOU GIVE, YOU GET BACK.


:)


~~~


p/s : 'awak' dalam dialog di atas, moga menjadi lebih dan lebih baik lagi ye. :) 
ingatlah, ibu dan ayah itu tinggi levelnya dari kita, of course respect kita pada mereka juga kena tinggi. :) 
diorang hanya nak yang terbaik dan yang baik-baik sahaja untuk kita..
:)


may Allah bless,
out.





7 comments:

eszyamin said...

betul2..nabi saw pon penah ckp..jgn buat sesuatu pada orang lain, yang mana kalau orang buat pada kita, kita tak suka..

Tihara said...

buatlah sehabis baik , jika ada kekhilafan kita tawakal je la kan :)

-apis- said...

buat baik berpada-pada, buat jahat jgn sesekali bak kata pepatah.

yna Park said...

sokong sgt kak wawa about this
tp sometimes kak wawa
bila kita melahirkan repect pada seseorang tue
dorg xrespect kita balik
kadang2x penat kak
tp nak buat mcm mana
nama pun manusia
jadi...pada pendapat org laaa kan
respect orang yg respect kita
and jgn sakiti or aniaya orang
that's what make our life would be better
mom n dad, they would always our T.O.P

follow me here sis:
http://tintahatisaya.blogspot.com/

Emmet said...

wah, entry yang menarik, blog ni pun lawa, keep up the good work! :D

Cik Aqilah Wardah said...

sy nk awk dtg uia lg sebelum blk nz.. tp sy xnk pi nz semata2 nk jumpa awk..

Mahal seh.. :D :p

farasyaz said...

nice..!
kita tak kan mampu menjadi baik 100%, tp kita sentiasa ada peluang utk berusaha memperbaiki diri kita.. :)